Idrottsrörelsen, allmänheten, du och jag måste alla ta ansvar för våra handlingar och bidra till att trycka ner smittspridningen. Samtidigt behöver vi höja blicken för ett liv efter toppen på kurvan när smittspridningen är lägre.
Att vi mår bra fysiskt och psykiskt är en våra största utmaningar genom pandemin. Både för att klara av en eventuell smitta och för att må bra över huvud taget.
Därför är det mycket olyckligt att en av de viktigaste drivkrafterna till god folkhälsa på individuell nivå sedan den 15 mars drabbats av begränsningen i antalet personer vid allmänna sammankomster som infördes av regeringen för att minska smittspridningen i samhället i stort och med andra sammanhang i åtanke.
Bara Friidrottsförbundets motionslopp samlade under 2019 över en halv miljon startande. Majoriteten av de loppen var över 10 kilometer och fungerar som en morot som gör att många håller i sin träning regelbundet och över tid. Idrottsföreningar inom Orienteringsförbundet genomför varje år närmare 2 000 motionstävlingar som tillsammans har fler än 600 000 starter och inom Simförbundet arrangeras tävlingar och lopp i sjöar, hav, älvar och kanaler från Malmö till Juoksengi under sommarhalvåret och lockar tusentals deltagare i olika åldrar och med olika ambitionsnivåer.
Dessa lopp äger rum utomhus på stora ytor och till skillnad från andra former av offentliga sammankomster är mobila på så sätt att mängder av människor inte samlas stationärt på samma plats. Våra verksamheter bidrar till hälsa och att utjämna hälsoklyftor och vi kan fortsätta göra det genom anpassningar utan att bidra till ökad smittspridning. Vi förhåller oss till lokala allmänna råd regionalt och nationellt idag, imorgon och till våren – men vill ha besked så vi kan planera och anpassa motionslopp för att ännu bättre vara den hälsoresurs för samhället som vi är.
Alla förstår ju att det är helt orimligt att en motionstävling i orientering där deltagarna sprids ut över flera kvadratkilometer och där starter genomförs i tidsintervaller ändå inte får vara fler än samma antal som gäller för publik på arenor. En gräns på 8, 50 eller 300 personer innebär att de som startar i Motala för att cykla 30 mil runt Vättern bedöms vara en smittorisk i Mjölby, Jönköping och Hjo för nästa 8, 50 eller 300 cyklister som väntar på att få starta i Motala.
Vi välkomnar att regeringen har givit Folkhälsomyndigheten i uppdrag att komma med förslag på hur smittsäker och hälsofrämjande verksamhet kan få genomföras. Men det går för långsamt.
Det kan tyckas långt till våren eller första helgen i juni, men lopp som drivs av ideella idrottsföreningar har börjat säga upp personal för att man inte kan planera för sin verksamhet.
Dessa lopp kommer snabbt att förlora sin kompetens att genomföra lustfyllda, hälsofrämjande och säkra evenemang. Svensk idrottsrörelse kommer att förlora hundratals miljoner i intäkter som skulle använts för att utveckla idrotten och för att hålla nere kostnaderna för våra barn och ungdomar. Våra kommuner kommer att förlora evenemang som ger identitet och glädje till så många invånare och dessutom är betydelsefulla för det lokala näringslivet.
Därför måste regeringen och Folkhälsomyndigheten snabba på sitt arbete att hitta en reglering som gör det möjligt för oss att fortsatt bidra till en stärkt folkhälsa med minimal risk för smittspridning.