Replik på "Aguirre oroar sig i onödan", 5/9. Slutreplik.
Annika Svedberg, Apotek Hjärtats chefsapotekare, menar att Min Doktor avlastar vården och minskar vårdkostnaderna. Det är ett vanligt förekommande argument från aktörer på den nya appläkarmarknaden. Jag har däremot svårt att se de påstådda positiva effekterna.
Både pengar och läkare är bristvara i den svenska vården. Appläkarföretagens ”avlastning” verkar i hög grad bestå i att övertyga vanligt folk med aggressiv marknadsföring att söka läkarhjälp för kräksjuka, pollenallergi, receptförnyelser och förkylningar. Notan skickas till det gemensamma. Bara i Östergötland handlar det om cirka 10 miljoner per år som betalas ut till appläkarföretagen.
Samtidigt har det offentliga aldrig en chans att matcha bolagens reklambudgetar när man försöker nå ut med seriös information om vart du ska vända dig när du blir sjuk, om sjukvårdsrådgivningen 1177 eller regionens egna digitala vårdcentral.
Annika Svedberg tycker att jag oroar mig i onödan över att bolagskoncerner tillåts äga både appläkartjänster, apotek och vårdcentraler. Kanske ska jag passa på att påpeka att jag inte är ensam med att se riskerna. Statliga utredningar, Läkarförbundet samt många andra aktörer har varnat för osunda kopplingar mellan vård och apotek.
Sverige har en tradition av att förhindra att den som skriver ut medicin också driver apotek. Det är nu upp till riksdag och regering att se till att den rågången bibehålls, trots starka aktörer som är intresserade av att tjäna pengar på en friare vårdmarknad där ”nöjda kunder” är mer intressant än att hjälpa den som är allvarligt sjuk.
Ellen Aguirre (S)
ordförande för den socialdemokratiska föreningen Forum
regionfullmäktigeledamot från Linköping