Grattis, och länge leve kollektivavtalet

Den svenska modellen grundar sig på kollektivavtal och demokrati.

Idag, 17 mars, är det kollektivavtalets dag.

Idag, 17 mars, är det kollektivavtalets dag.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2021-03-17 10:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den så kallade svenska modellen som skapades ur det kaos som rådde på arbetsmarknaden i början på 1900-talet med strejker och konflikter, som duggade tätt fick arbetsmarknadens parter att börja organisera sig och förhandla om villkor och kollektivavtal blev ett faktum.

Ju fler anställda som väljer att ansluta sig till ett fackförbund desto starkare blir facket, i att kunna förhandla fram bra villkor för sina medlemmar genom att teckna kollektivavtal. 

Några av fackförbundens viktigaste uppgifter är att ständigt arbeta med att öka täckningen av våra kollektivavtal, förbättra villkoren i avtalen och hålla kvar de värden som finns. Det är heller ingen självklarhet då vi lever i en mer konkurrensutsatt arbetsmarknad.

Kollektivavtal hindrar oseriösa arbetsgivare att dumpa löner och andra villkor till en osund konkurrens som alltför ofta bara leder till en kortvarig överlevnad. 

Kollektivavtal handlar om trygghet, ordning och reda på lång sikt för både arbetsgivare och arbetstagare men också fördelar för samhället i stort, eftersom det många gånger stärker upp de skyddsnät som saknas. 

Med kollektivavtal vet arbetsgivare och anställda vilka villkor som gäller, det blir en sund konkurrens på lika villkor och spelregler med långsiktiga perspektiv utan konflikter.

På kollektivavtalets dag är det bara att konstatera att kollektivavtalet är en gammal uppfinning som absolut lever och är värd att hyllas. Grattis kollektivavtalet på din dag den 17 mars, och länge leve kollektivavtalet.