Grattis EU-parlamentariker – ni kan rädda kontanterna

Nu har vi fått 21 nya svenska EU-parlamentariker. En fråga som inte hördes i valrörelsen, men som ni kommer få på ert bord, är kontanterna, skriver Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

Lagförslaget i EU innebär en rätt att betala med kontanter. Alla ska kunna handla mat, gå på ett kafé, se en film eller köpa en tågresa, skriver Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

Lagförslaget i EU innebär en rätt att betala med kontanter. Alla ska kunna handla mat, gå på ett kafé, se en film eller köpa en tågresa, skriver Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Kontantupproret

Debatt2024-06-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU-kommissionen lade förra sommaren fram ett lagförslag som innebär att butiker i hela Euro-området ska ta emot kontanter. Kommissionens förslag bereds av en så kallad rapportör och kommer därefter upp till omröstning i det nya parlamentet. Svenska EU-parlamentariker måste då ha en uppfattning om rätten för EU:s invånare att få använda kontanter.

Frågan om kontanterna har under många år varit en självklar politisk fråga i många europeiska länder. Holland, Österrike, Belgien och Spanien har alla infört regler för att kontanterna ska fungera som betalmedel. Detsamma gäller Danmark och Norge som har lagkrav på handeln att acceptera kontanter. Över hela Europa har politikerna insett faran med att kontanterna försvinner.

I Sverige har det i stället varit skygglappar på när det gäller kontanterna. Under paroller som ”Marknaden får sköta sig själv” och ”Vi är en föregångare inom digitalisering” har våra kontanter successivt försvunnit medan bankerna gnuggat sina händer. Förra året var storbankernas vinster hisnande 200 miljarder kronor. Samtidigt hävdar de att det skulle vara för dyrt för dem att erbjuda kontantservice, så att människor kan sköta sin ekonomi på ett tryggt och säkert sätt.

Det är som att saker måste gå riktigt illa innan vi agerar i Sverige. I dag tas uttagsautomater bort på många ställen och det blir allt svårare att betala kontant vid exempelvis restauranger och klädbutiker. Med jämna mellanrum inträffar det haverier i betalsystemen, vilket också visar på sårbarheten när allt är digitalt.

En ny utredning arbetar nu på finansdepartementet med kontantfrågan. Den ska komma med förslag i slutet på detta år. Men redan innan dess behöver våra nya parlamentariker ta ställning i frågan på EU-nivå. Lagförslaget i EU innebär en rätt att betala med kontanter. Alla ska kunna handla mat, gå på ett kafé, se en film eller köpa en tågresa. Det är en mänsklig rättighet anser EU-kommissionen.

Så kära nya parlamentariker: Ni kommer snart att ha en möjlighet att rädda kontanterna i EU. Vi kan bara önska att era partier vill göra samma sak här i Sverige.