Den befintliga ännu oskuggade bebyggelsen kom till under 80-talet. När folk flyttade hit hade kvarteret en tilltalande exploateringsgrad. Men så började de styrande kasta lystna blickar på en grönyta med en nerlagd förskola i ett våningsplan på Hjälmsätersgatan.
Planen har mött stort motstånd med skriftliga protester från de som riskerar drabbas. Det planerade nio våningshuset ligger söder om befintlig bebyggelse och skuggar därmed delar av befintligt kvarter en stor del av dygnet. I niovåningshuset ska en ny förskola för 120 barn byggas. Genom att tumma på normen för utelekyta och ta allmän parkmark i anspråk kan man tränga in det stora barnantalet. När man samlar så många barn i samma byggnad sparar man in personal enligt stordriftsprinciper, som gäller för uppfödning av kycklingar och även barn. Den tidigare förskolan hade maxantalet 60 barn. Det är en storlek som är betydligt mer human för både barn och personal.
Folkhälsomyndigheten har nyligen presenterat en Miljöhälsorapport 2021 som beskriver olika faktorer som påverkar barns hälsa. Rapporten talar om hur barn numera vistas ute i allt mindre omfattning. Man betonar vikten av solljus och stora lekytor per barn. Med detta förslag till förskola med 120 barn försvårar man förverkligandet av Folkhälsomyndighetens ambitioner.
Politiker och tjänstemän bakom Gottfridsbergsplanen verkar medvetna om dess brister. Man har utelämnat beskrivningen av hur niovåningshuset skulle påverka solljusförhållandena för befintlig bebyggelse under vinterhalvåret. Men husets placering i söderläget av kvarteret torde skugga delar av detta enligt principen för jordens rörelse i förhållande till solen.
Som motivering för att hårdexploatera denna tomt anför man befolkningstillväxten i Linköping. Man bygger tätt på många håll i staden. Men det är en viktig principiell skillnad att bygga tätt i helt oexploaterade kvarter. De som flyttar in dit har klart för sig hur befintliga förhållanden är. När man hårdexploaterar tomter i ett redan bebyggt kvarter är det respektfullare att anpassa den nya byggnationen efter de befintliga. Det innebär i detta fall mellan en och fyra våningar och enstaka femvåningspartier. I detta aktuella projekt motiverar stadsbyggnadskontoret de nio våningarna med att man har tre niovåningshus i närheten. Dessa ligger dock tillräckligt långt ifrån de hotade byggnaderna för att inte störa och är därmed inte särskilt relevanta jämförelseobjekt.
Redan August Strindberg insåg värdet av ljus och luft. Hans dikt Det nya esplanadsystemet avslutas; ”här rivs för att få ljus och luft, är kanske inte det tillräckligt?”
Jo, och enligt Folkhälsomyndigheten bör vi vara rädda om solljus och grönytor. Så gör om förslaget radikalt.