Gör det lätt att ta tåget

En europeisk tågunion kan svara upp mot det ökande intresset för att resa med tåg, skriver MP-politiker.

Det ska vara enkelt att kliva på tåget i Linköping eller Norrköping och vakna i Tyskland, skriver debattörerna.

Det ska vara enkelt att kliva på tåget i Linköping eller Norrköping och vakna i Tyskland, skriver debattörerna.

Foto: Daniel Bennelid

Debatt2019-05-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efterfrågan för hållbara resor ökar i Sverige. Miljöpartiet de gröna ser med glädje på det ökade intresset för hållbart resande. Därför går vi till val på en historisk järnvägsreform: förverkligandet av en europeisk tågunion.

Det är glädjande att fler svenskar vill resa med tåg ut i Europa. Vad vi ser är en växande folkrörelse för människor som gärna vill resa utomlands, men utan att flyga. Till exempel finns en grupp på Facebook, ”Tågsemester”, med ungefär 80 000 medlemmar som utbyter tips om lämpliga tågbolag och rutter för utlandsresor. Initiativet är såklart fantastiskt, men att europeiska tågresenärer är hänvisade till grupper i sociala medier visar samtidigt på ett politiskt och marknadsmässigt misslyckande.

Uppenbarligen finns det en marknad för hållbart tågresande, men för att tåget på allvar ska kunna konkurrera med flyget behöver flera politiska hinder rivas längs vägen. Under flera år har Miljöpartiet därför drivit ett hårt arbete i EU-parlamentet för att förenkla tågresandet. I regering satsar vi 50 miljoner kronor på nattåg ut i Europa. Nu söker vi väljarnas mandat för att göra ännu mer.

Miljöpartiet i Östergötland vill se ökade möjligheter för medborgare att semestra med tåg som färdmedel. Vi vill att du ska kunna kliva på tåget i Norrköping eller Linköping och vakna upp i Tyskland. För att det ska fungera smidigt behövs ett europeiskt tågsystem som hänger ihop. Flera av dagens problem med att åka tåg inom Europa grundar sig i en dålig samordning av de europeiska järnvägssystemen. Medan EU har en gemensam marknad med fri rörlighet för varor, tjänster och människor styrs tågpolitiken fortfarande av nationella intressen. Dessa problem kan lösas med en gemensam europeisk tågstrategi.

Vi vill se en europeisk tågunion som utgår från följande förslag:

- Utveckla järnvägsnätet inom EU, knyt samman de större städerna med snabbtåg och öka antalet nattåg.

- Stärk den europeiska järnvägsmyndigheten och ge den ansvar för att planera för ett europeiskt järnvägsnät där det är lätt att resa mellan olika länder. Myndigheten ska också skapa förutsättningar för att upphandla samhällsnyttig nattågstrafik.

- Inför en övergripande tåglagstiftning för att göra dagens regelverk enklare och tydligare.

- Gör det snabbt och lätt att planera och boka tågresor. Tidtabeller och biljettbokning ska vara lika lättillgängliga som för flyget. För att förverkliga det behöver europeisk lagstiftning som ställer krav på tågbolagen komma på plats.

- Öka samarbetet mellan tågbolagen vid förseningar och missade avgångar.

- Finansiera järnvägsreformer med en europeisk flygskatt för att både minska flygandet och få intäkter till att rusta upp de europeiska järnvägarna.

Om en knapp månad är det val till Europaparlamentet. Vi vet att klimatet inte kan vänta. Vi vet att fler vill resa hållbart ut i Europa. Vi vet att en europeisk tågunion kan lösa många problem för EU:s tågresenärer. Vi har politiken för att du ska kunna resa grönt och hållbart. Den politiken vill vi fortsätta med i EU efter valet den 26 maj.

Jakop Dalunde (MP)

EU-parlamentariker och kandidat till Europaparlamentet

Agneta Niklasson (MP)

regionråd i Region Östergötland

Rebecka Hovenberg (MP)

gruppledare för Miljöpartiet i Linköping

Mia Sköld (MP)

oppositionsråd i Norrköping