Ge unga chansen till bostad

Bostaden har blivit en lyxvara som bara de med höga inkomster eller stora förmögenheter har råd med, skriver SSU.

Byggboom. I Linköping byggs mycket, ändå har många svårt att få tag i en bostad.

Byggboom. I Linköping byggs mycket, ändå har många svårt att få tag i en bostad.

Foto: Mikael Svensson

Debatt2017-03-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En bostad är så mycket mer än bara tak över huvudet. Den är vårt hem och vår fristad. Platsen där vi kan bjuda vänner och familj på middag, utveckla fritidsintressen och skapa ett tryggt liv. På så sätt är bostaden grunden till frihet.

Men det är en frihet som idag inte är självklar för alla. Bostadsbristen är stor, och särskilt när det gäller billiga hyresrätter. Bostaden har blivit en lyxvara som bara de med höga inkomster eller stora förmögenheter har råd med, och det märks väldigt tydligt för oss unga.

Tack vare en aktiv lokal bostadspolitik från det S-ledda styret i Linköping byggs det nu mer i kommunen än det gjorts på länge. Höga målsättningar, en aktiv markpolitik och handlingskraftig allmännytta har gjort att Linköping nu ligger i den absoluta toppen bland landets kommuner när det gäller bostadsbyggande.

Trots det är det långt kvar tills drömmen om ett eget hem kan bli verklighet för många i vår generation. För att lösa bostadsbristen, både i Linköping och i resten av landet, måste staten engagera sig mer. SSU föreslår därför:

1. Pengar till byggande av hyresrätter med lägre hyror: Det är dyrt att bygga bostäder, och därför måste det finnas goda möjligheter att låna pengar till bostadsprojekt. Ju bättre lånevillkor, desto lägre kan hyran vara. Staten bör tillhandahålla lån med goda villkor till de som bygger, mot att dessa håller hyran på en låg nivå. En del av pengarna bör riktas särskilt till byggande av studentbostäder.

2. Allmännyttiga byggbolag: En av orsakerna till höga hyror i nyproduktionen är att svenska byggpriser är högst i EU. Detta är en följd av att byggbranschen domineras av ett fåtal stora företag och ineffektiva byggmetoder. För att genomföra fler byggprojekt och pressa byggpriserna bör en modell med offentligt ägda byggbolag prövas.

3. Utbildningsinsatser för byggbranschen: Bristen på utbildad arbetskraft till byggbranschen är akut. Därför krävs utbildnings- och arbetsmarknadsåtgärder. Lärlingsprogram och krav på lärlingsplatser i offentliga upphandlingar kan vara en del av lösningen.

4. Skatterättvisa mellan upplåtelseformerna. På grund av skattesystemet är kostnaden för en nybyggd hyresrätt 2 000 kronor högre per månad i olika skatter och avgifter än för en jämförbar bostadsrätt eller villa. Detta försämrar hyresrättens konkurrenskraft, bidrar till att det byggs för få hyreslägenheter och till att hyrorna blir höga. Detta måste ändras. Ett första steg är att inleda en utfasning av ränteavdragen.

En egen bostad kan inte ses som en vara som vilken annan, som kan köpas och säljas på en marknad till högstbjudande. På marknaden är det alltid pengars makt som råder och de som är utan pengar får heller ingen bostad. En bra bostad är en rättighet som ska gälla alla medborgare, oavsett plånbokens tjocklek. Även ungdomar utan rika föräldrar ska ha friheten att flytta hemifrån, för unga människor som nekas en egen bostad är också unga människor som nekas att bli vuxna. För hela Sveriges skull måste den nationella politiken sluta fly från sitt ansvar och börja leverera bostäder som även vi unga har råd att bo i.

Ola Palmgren

bostadspolitisk talesperson SSU

Jessika Lindström

ordförande SSU Linköping