Ge Linköpings invånare julklappen de förtjänar

Kommunalrådet och centerpartisten Muharrem Demirok lovade i en intervju med Corren att Linköping ska bli Sveriges mest julpyntade stad.

I synnerhet borgerliga partier bör tänka efter extra mycket innan de frångår sina liberala värderingar för att förespråka skatteslöseri, skriver debattören.

I synnerhet borgerliga partier bör tänka efter extra mycket innan de frångår sina liberala värderingar för att förespråka skatteslöseri, skriver debattören.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2021-11-16 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln ”Kommunalrådets löfte: Sveriges mest julpimpade stad” (26/10):

Han menar att julen är kanske det vackraste vi har och att i det sammanhanget försöka sätta Linköping ordentligt på kartan känns som en fin sak att göra. Det är sant att julen kan vara mycket vacker. Att ha det som argument för skatteslöseri är dock ett otroligt problematiskt tankesätt.

I stället för otaliga offentliga satsningar utan vidare syfte förutom att kunna skyltas med bör politiker sluta slösa andra människors pengar. I synnerhet borgerliga partier bör tänka efter extra mycket innan de frångår sina liberala värderingar för att förespråka skatteslöseri. 

Politiker fastnar ofta i förslag om fler satsningar på kultur, konst, innovationer och byggnationer. Det har blivit en tävling mellan partierna om vem som satsar, eller rättare sagt slösar, mest på alla dessa offentliga projekt. Desto fler miljoner som slösas desto stoltare är partiet. Att så är fallet är inte särskilt konstigt då dessa satsningar ser bra ut i media. Det hade heller inte varit något problem om det inte vore för faktumet att det finansieras för någon annans pengar. 

Det går inte att bortse från det faktum att alla offentliga satsningar finansieras av skattebetalarna. Att dessa pengar, som någon annan tjänat ihop, läggs på att göra Linköping till “Sveriges mest julpyntade stad” är inte moraliskt försvarbart. Oavsett hur vacker kommunpolitiker anser julen så är det i grund och botten inte deras pengar. Varje krona som spenderas offentligt är en krona som tas från skattebetalare. Då människor har tjänat ihop sin inkomst gör sig pengarna bäst i deras ficka, inte kommunens. Kommunen borde sluta lägga pengar på onödiga utgifter och i stället fokusera på sina kärnuppgifter. De minskade utgifterna skulle möjliggöra att sänka skatten.

Somliga anser kanske, likt Muharrem Demirok, att julpynt är vackert och därför viktigt. Det är inget jag motsätter mig. Däremot är inte “vackert” ett argument nog för att utan medgivande lägga andra människors pengar på det. I stället borde skatten sänkas så att skattebetalare får behålla mer av sina pengar. Då skulle de som vill ha julpynt kunna köpa det och de som prioriterar annat skulle kunna göra det i stället för att tvingas finansiera julpynt.

Det är dags för politiker att inse vems pengar de egentligen spenderar. I stället för kapprustning i offentliga satsningar såsom julpynt borde de eftersträva mindre skatteslöseri. Det skulle möjliggöra skattesänkningar vilket är önskvärt om man vill ge friheten tillbaka till individen. Det borde vara målet för alla borgerliga politiker med ideologisk ryggrad. När inte ens borgerliga politiker står upp för individens frihet, vem ska då göra det?