Ge barnen en vit jul som de förtjänar

Jul och nyår står framför oss vilket är två högtider som för många innebär storslaget firande och glädje.

Debatt2021-12-23 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill så gärna lämna 2021 bakom oss efter allt med corona och blicka framåt mot 2022 och hoppas på ett bättre år. Men har ni reflekterat över hur många barn som fruktar inför jul och nyår just för att deras föräldrar dricker? Inget barn ska behöva fundera över hur fel det kan gå. Boven i dramat är alkoholen. Barn får se sina föräldrar ta ett glas för mycket som slutar med ett tragiskt julminne att bära med sig. Vuxnas drickande under dessa högtider påverkar barn mycket mer än vad vuxna vet om. Därför måste vuxna börja ta ansvar för sin konsumtion av alkohol!

Enligt CAN (Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning) har vart femte barn levt med en förälder med alkoholproblem och 15 procent av alla barn har påverkats negativt i någon utsträckning i sin uppväxt av att leva med en förälder med alkoholproblem. Ett tillfälle när många barn upplever detta är just jul. När jag först fick idén om detta berättade jag det för mina arbetskollegor och en diskussion om att dricka alkohol på jul och nyår startade. En tjej sa “vad ska vuxna då dricka om man inte dricker alkohol?”. Just den meningen satte sig i mitt huvud och de var då jag insåg att just sådär tänker väldigt många vuxna människor. Det är sorgligt att vi lever i ett samhälle där det är mer konstigt att inte dricka alkohol än att dricka alkohol. Det finns så många alternativ som är alkoholfria som allt fler vuxna borde ta del av och som heller inte skadar eller påverkar någon.

Det finns många människor som hävdar att alkohol inte påverkar barn om man bara tar ett glas eller två. Eller att en lättöl inte skadar att dricka för att det inte påverkar barnen ändå. Men det vuxna inte tänker på att barn märker hur vuxnas beteende förändras. Som till exempel mamma som skrattar högre, pappa som rör sig annorlunda och saker de inte hade gjort vid ett nyktert tillstånd. För barn kan inte skilja på ett glas eller två utan de lär sig sambanden mellan glasen, doften och ljudmiljön och vuxnas reaktioner. Detta gör att barnens försvarsmekanismer sätts i gång i tidig ålder. Barnen ser därför bara sambandet mellan glaset de ser i din hand eller doften och detta triggar associationerna och känslorna. Om barnet då har tidigare trauma från alkohol på grund av deras föräldrar så kan det triggas igång av bara doft från en öl.

Mitt hjärta går sönder i tusen bitar för alla barn som tvingas fira en högtid som egentligen ska vara barnens högtid, men som vuxna måste förstöra med alkohol. Ett barn ska inte behöva oroa sig över att sin förälder dricker för mycket och behöva ha det som sitt julminne. Detta beteende är inte bara fel, det är omoraliskt och oförsvarbart. Så en uppmaning jag skulle vilja ge till alla vuxna är att ”Drick inte mer än vad du skulle vilja att en barnvakt gör när de har hand om dina barn”. Ge barnen en vit jul som de förtjänar och för en gångs skull, sätt dina barn framför dina egna behov.