Det finns två och en halv miljon studier om fysisk aktivitet och hälsa – ändå så finns det inga garantier för att vi följer rekommenderande råd. Fysisk aktivitet ger hälsa. Inaktivitet tar liv.
Det är dags att våra politiker tillsammans med oss och våra friluftsorganisationer adresserar frågan om rörelse och ökat friluftsliv, för det handlar om folkhälsa.
Att vara ute i naturen är välgörande för både kropp och själ, det är väl känd kunskap. Båda våra länder har också starka bilder av oss själva som friluftsmänniskor – som vandrar i skogen, tar tur på fjället och seglar i skärgårdarna. Men är det verkligen så? Relevanta studier visar annorlunda, och vi anser att det nu behöver satsas ordentligt på friluftslivet.
I Norge har nyligen en rapport släppts som menar att vi kan få en samhällsekonomisk vinst på upp till 80 miljarder norska kronor om året – om vi kan få våra stillasittande medborgare att börja röra på sig. Sanningen är att det i dagsläget krävs en ordentlig satsning för att få den klassiska norrmannen opp ur soffan! Kostnaderna för sjukdomar i Norge har ökat, relaterat till låg fysisk aktivitet. Där måste politikerna vara med och agera och inte bara se på friluftslivet som något trivialt – något som sker ändå. För så är inte fallet. Bara för att det är gratis och tillgängligt borgar det inte för att våra medborgare gör det.
I Sverige visar en undersökning på att vårt stillasittande kostar lika mycket som rökningen gör; alltså cirka 6 miljarder per år. För Sveriges del finns det starka indikationer på att ”Sitting is the new smoking”. Det som är allvarligt i Sverige är att vi ser allt fler barn och unga som är inaktiva. I somras gjorde WWF i Sverige en undersökning som visade att en grupp barn i åldern 2–14 år vistades fem gånger mer av sin tid framför en skärm än i naturen. Detta i ett Sommarsverige som kan bjuda på så många utomhusaktiviteter. Det här är självklart siffror som skrämmer.
När vi tittar på hur dödlighet relaterat till inaktivitet så sticker Sverige också ut: 12 procent dör i förtid på grund av stillasittande, där genomsnittet globalt ligger på 9 procent.
Det kan inte göras mer tydligt – att satsa på friluftslivet är att satsa på folkhälsan, menar vi. Våra friluftsorganisationer har inga elitklasser i korvgrillning, men de ger förutsättningar för människor att röra på sig och att komma ut i naturen.
Som vi ser det har vi alla möjligheter att lyckas – men för att nå dit behöver vi förutom resurser våra regeringars engagemang att ta fram en konkret och konstruktiv handlingsplan för hur friluftslivet tydligare kan integreras och stärkas i våra samhällen framöver.
Lasse Heimdal
generalsekreterare, Norskt friluftsliv
Ulf Silvander
generalsekreterare, Svenskt Friluftsliv