Frihandel är nyckeln till ett rikare och säkrare Sverige

Frihandel är inte bara en teknisk fråga för ekonomer – det är en frihetsfråga. I grunden handlar det om människors möjlighet att fritt utbyta varor, idéer och tjänster över gränser, skriver John E. Weinerhall (M), riksdagsledamot.

Donald Trumps återkomst till den politiska scenen innebär att hotet om nya tullar och en återgång till 1800-talets merkantilism tornar upp sig vid horisonten. För ett exportberoende land som vårt är frihandeln avgörande, skriver John E. Weinerhall (M), riksdagsledamot.

Donald Trumps återkomst till den politiska scenen innebär att hotet om nya tullar och en återgång till 1800-talets merkantilism tornar upp sig vid horisonten. För ett exportberoende land som vårt är frihandeln avgörande, skriver John E. Weinerhall (M), riksdagsledamot.

Foto: AP/TT

Debatt2025-04-15 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där handel sker, där uppstår också ömsesidigt beroende, fred och välstånd. För oss moderater är detta en självklarhet. Men den självklarheten är nu hotad.

Donald Trumps återkomst till den politiska scenen innebär att hotet om nya tullar och en återgång till 1800-talets merkantilism tornar upp sig vid horisonten. Den sortens nationalistiska ekonomiska tänkande – där varje import ses som en förlust och varje export som en seger – hör hemma i historieböckerna, inte i moderna marknadsekonomier. Sverige behöver inte mer protektionism. Vi behöver mer frihet.

För ett exportberoende land som vårt är frihandeln avgörande. Det gäller särskilt för industrin i Östergötland. I Linköping bygger Saab avancerade flygsystem som säljs världen över, förhoppningsvis snart till alla kontinenter. I Borensberg utvecklar Arla Plast plastmaterial till hela världen. I Mjölby tillverkar Toyota Material Handling truckar som rullar på lager och fabriker i alla möjliga länder. I Norrköping driver Billerud internationell pappersexport och Siemens i Finspång skeppar gasturbiner på världshaven. Dessa företag är ryggraden i vår region – och deras framtid är beroende av öppna marknader.

Den moderatledda regeringen arbetar nu målmedvetet med att säkra Sveriges handelspolitiska intressen. Att Sverige som en öppen och exportberoende ekonomi är EU:s mest frihandelsvänliga land är ingen slump. Med facit i handen kan vi tyvärr konstatera att Socialdemokraterna i Bryssel motarbetade och förhalade förhandlingarna om TTIP – det stora handelsavtalet mellan EU och USA – som till slut föll. Hade de varit mer engagerade i att främja svenska företags möjligheter hade vi i dag haft ett frihandelsavtal med världens största ekonomi.

Men frihandel är mer än bara exportstatistik. Det är också en fråga om idékraft. Där varor får färdas fritt får också tankar och innovationer fäste. Fri konkurrens skapar inte bara bättre produkter – den gör samhällen öppnare, friare och rikare. På samma sätt säger Moderaterna nej till skattehöjningar som hämmar tillväxt och ja till en politik som frigör människors skaparkraft.

Om vi menar allvar med att bygga ett starkare försvar, en bättre infrastruktur och en värdig välfärd – då måste vi börja i rätt ände. Den änden heter ekonomisk tillväxt. Och ekonomisk tillväxt börjar med frihandel.