Fotbollens bidrag till ett bättre samhälle med fokus på folkhälsa, inkludering, jämställdhet med mera kan oftast inte mätas i kronor och ören. Men vi vet, och det är omvittnat av många personer, vilken stor betydelse fotbollen har för att skapa ett positivt engagemang, tillit, folkhälsa och mycket annat som är värdeskapande i våra svenska samhällen.
Östergötlands Fotbollförbund vill fortsätta utveckla formerna för hur vi ska kunna bidra ännu mer och har framhållit det i en tidigare införd artikel före valet.
Nu, efter valet, skulle vi uppskatta om vi under hösten kan få till en dialog med framför allt regionen och länets kommuner om hur vi tillsammans ska kunna arbeta för ökad folkhälsa och inkludering.
Vi är stärkta i vår uppfattning att mer kan göras av idrotten i allmänhet, där fotbollen i synnerhet kan vara en positiv kraft. Det bygger som vi tidigare framhållit på att vi gör och kan göra mera tillsammans. Som ideell rörelse finns det en hel del muskler att sätta in i det fortsatta arbetet. Vi har nu också stöd av forskning som vi vill lägga som ett underlag för fortsatt dialog. Enkelt uttryck stödjer forskningen att vi tillsammans kan växla upp ekonomiska ersättningar till fotbollen, för ökad folkhälsa.
Grunden för det påståendet hämtar vi från en studie som relativt nyligen presenterades av Svenska Fotbollförbundet i samarbete med dåvarande idrottsminister Annika Strandhäll. Nu har vi också kunnat ”bryta ner” studien till en beskrivning av vilka ekonomiska effekter den östgötska fotbollen ger till samhällsekonomin.
Studien som genomförts inom UEFA och som döpts till GROW SROI har tagits fram genom en rad olika insatser i forskning, datainsamling från 55 nationella fotbollsförbund med över 150 olika mätetal etcetera visar på fotbollens stora samhällsnytta i Sverige. Modellen ger oss möjlighet att kvantifiera fotbollens samhällsnytta ur ekonomiska och sociala aspekter, samt från ett hälsoperspektiv. Den sammanlagda ekonomiska effekten på årsbasis uppgår till 23 miljarder kronor i Sverige. De sociala effekterna bidrar med cirka 30 procent och hälso- och sjukvårdseffekter utgör det stora bidraget, som uppgår till cirka 56 procent eller 12,9 miljarder kronor.
Nedbrutet till vårt distrikt, så ger fotbollen ett direkt ekonomiskt bidrag på 74 miljoner kronor per år. Motsvarande siffra för sociala effekter är 221 miljoner kronor och hälsoeffekterna skattas till 423 miljoner kronor årligen, då är också negativa kostnader medräknade. Totalt är det framräknade samhällsekonomiska värdet i Östergötland och för fotbollens del över 700 miljoner – årligen.
Vi – ÖFF – skulle gärna vilja hitta formerna för hur vi tillsammans ska kunna fortsätta att kombinera insatser via vår fotbollsrörelse med det som professionella aktörer bidrar med. Utvecklat stöd till föreningslivet leder sannolikt till ännu större samhällsekonomisk nytta, bättre folkhälsa och sociala effekter.
Sven-Inge Arnell
ordförande Östergötlands Fotbollförbund
Thomas Kölnäs
kanslichef