Den första maj når vi den punkt då vi förmodligen står utan de flesta av våra deltidsbrandmän i Åtvidaberg eftersom 22 av våra 24 medarbetare valde att lämna in sina uppsägningar den 1 februari. Alla i Åtvidaberg kan dock känna sig trygga i att få fortsatt hjälp av räddningstjänsten. Åtvidaberg kommer fortsätta vara en ort som har en bra räddningstjänst, om än lite förändrad.
Sedan uppsägningarna har vi haft flera möten för att nå gemensamma lösningar. Vårt mål har varit att hitta lösningar som passar både den helhet som Räddningstjänsten Östra Götaland ansvarar för, och den del som stationen i Åtvidaberg utgör.
Som det ser ut i dagsläget, kommer medarbetarna i Åtvidaberg inte att söka sig tillbaka till oss. De som istället kommer finnas i Åtvidaberg är heltidsanställd personal som dygnet runt finns på plats på räddningsstationen eller ute i lokalsamhället. De kommer kunna nå en olycksplats tre till fyra minuter snabbare än idag, och kommer kunna hantera de flesta olyckor på samma sätt som idag.
De flesta olyckor är lyckligtvis enkla och kan hanteras av färre personer. Andra olyckor kräver annat arbetssätt och andra prioriteringar på olycksplatsen för att kunna klaras av med färre personer. Vissa moment kommer dock inte att kunna utföras på samma sätt som idag, exempelvis rökdykning som dock är förhållandevis ovanligt.
Det är Räddningstjänsten Östra Götaland som är ansvarig för den räddningstjänst som finns i Åtvidaberg och det är vårt ansvar att säkerställa att den är anpassad efter den lokala riskbilden. Därför tar vi vårt ansvar genom att omdisponera förbundets resurser för att säkerställa att det finns en räddningstjänst, som är något annorlunda mot tidigare.
Du som invånare i Åtvidaberg kan fortsätta känna dig trygg även efter den 1 maj. Det gäller oavsett om räddningstjänsten består av deltidsbrandmän, heltidsbrandmän eller en kombination av dessa.
Mari Hultgren
direktionsordförande Räddningstjänsten Östra Götaland
Håkan Liljeblad
vice direktionsordförande Räddningstjänsten Östra Götaland