I stort sett alla funktioner i samhället är optimerade för att leverera varor och tjänster just in time, vilket är effektivt men känsligt för störningar. Inhemska lager av mat och medicin räcker för några få dagars konsumtion och vi är beroende av att utländsk produktion och att transportsystemet fungerar felfritt, vilket idag blivit uppenbart för många.
Sverige har Europas lägsta självförsörjningsgrad – under 50 procent – och vår livsmedelsproduktion är också helt beroende av en fungerande strömförsörjning och tillgång på importerat drivmedel och konstgödsel. Distributionen av mat är extremt beroende av väl fungerande transporter eftersom det saknas beredskapslager i alla avseenden.
Vi vill slå ett slag för en trestegsmodell för säkerställande av försörjningstryggheten:
En vecka bör vara ett minimikrav för enskilda personer att klara sig självständigt utan extern tillgång till mat, vatten, el, driv- och betalningsmedel; för att samhället skall hinna reagera i händelse av kris. Likaså för kommuner och regioner, som har ansvar för alla som inte kan klara sig på egen hand, som gamla och sjuka och för mat i skolor och förskolor under samma tid. För det behövs mer kunskap, rutiner och förrådshållning.
En månad är en lämplig tid för regional beredskap om nationella eller internationella kommunikationer inte fungerar eller andra störningar inträffar. Ambitionen bör i ett första steg begränsas till att säkerställa kritisk verksamhet. Lokal produktion, förädling och förrådshållning av livsmedel, medicin och drivmedel blir kritiska faktorer och det bör säkerställas i samarbete med näringslivet.
Ett år är en uthållighetstid som fordrar bland annat ökad självförsörjningsgrad av strategiska jordbruksprodukter och en väsentlig ökning av bränslelagringen för jordbrukets och distributionssystemets behov. En kraftfull statlig insats fordras för att styra upp prioriteringar och lagerhållning. Vi bör även se över hur vi kan återvinna vårt eget avfall till gödsel och få ett fungerande kretslopp i egen regi.
I övrigt så fordrar krishantering även väl övade ledningsfunktioner samt säkra och snabba kommunikationer. Lagstiftning och andra instruktioner som ligger till grund för myndigheternas agerade måste också vara anpassade till det moderna samhällets så att vi kan hantera kommunikations- och transportstörningar, stora elavbrott, smittspridning, terrorism och sabotage i tillägg till de rena krigshandlingar som ligger till grund för nuvarande föråldrade lagstiftning och jämte den desinformation som spär på oron i det uppkopplade världen.
Vi behöver:
- tvingande lagstiftning beträffande myndigheters ansvar att klara allas försörjning.
- skyndsam anpassning av lagstiftning till den nya hotbilden och samhällsförändringar.
- återupprättat civilförsvar i samarbete med frivilliga försvarsorganisationer.
- åtgärder för att stärka den nationella försörjningstryggheten.
Östergötlands Moderata Försvars & Säkerhetsgrupp genom
Ralf Holmér
Joanna Sjölander
Bo Lennhammar
Sven Lindgren
Magnus Redin
Ingrid Cassel
Anton Fischer
Lennart Watz