Förödande utveckling för personliga assistansen

Det kommer spä på en redan svår situation med att rekrytera personliga assistenter och det kommer sänka statusen i yrket ytterligare, skriver Sofia Frithioff, Vänsterpartiet.

De styrande partierna i Linköping bidrar med detta beslut till de försämringarna och den urholkning av personlig assistans som pågått i snart två decennier, skriver Sofia Frithioff, Vänsterpartiet.

De styrande partierna i Linköping bidrar med detta beslut till de försämringarna och den urholkning av personlig assistans som pågått i snart två decennier, skriver Sofia Frithioff, Vänsterpartiet.

Foto: Gorm Kallestad/TT/Dennis Petersson

Debatt2024-08-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från och med 1 oktober försämras villkoren för den personliga assistansen i Linköpings kommun ytterligare när assistansersättningen skärs ner med i snitt 10 procent. För den som följt den politiska debatten de senaste åren är försämringen som sker inget nytt. I valet 2018 var rätten till personlig assistans en av väljarnas viktigaste frågor. Efter det har ingen riktigt vågat ta i frågan och enbart små förändringar har skett. En stor utredning om ett statligt huvudmannaskap har gömts undan på regeringskansliet.

I juni fattade social- och omsorgsnämnden i Linköpings kommun ett beslut om att minska ersättningen per utförd assistanstimme med cirka 10 procent. Ett drastiskt beslut som försämrar förutsättningarna för att utföra den personliga assistansen, oavsett utförarform. Det kommer i förlängningen innebära försämrade villkor för den som arbetar som personlig assistent med lägre ingångslöner, minskad kompetensutveckling och försämrad personalvård. 

Det kommer spä på en redan svår situation med att rekrytera personliga assistenter och det kommer sänka statusen i yrket ytterligare. Det är en förödande utveckling för den som är i behov av personlig assistans i Linköping, men också för de hundratals personer som arbetar som personliga assistenter i vår kommun.

De styrande partierna i Linköping bidrar med detta beslut till de försämringarna och den urholkning av personlig assistans som pågått i snart två decennier. Personlig assistans beviljas till personer med varaktig och omfattande funktionsnedsättning. Grundintentionen är att möjliggöra ett självbestämt liv sedan 30 år tillbaka. Det beskrivs ofta som en frihetsreform, men har på senare år kantats av inskränkning och svartmålande med överdrivna beskrivningar om fusk, något som vid närmare granskningar kunnat skrivas ner avsevärt.

Den personliga assistansen är en komplex insats, men avgörande för att personer med funktionsnedsättning ska kunna uppnå goda levnadsvillkor likt var och en av oss. Det har ett starkt stöd i FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

Tidigare år frågade vi styret “Vad vill ni egentligen med funktionsrättspolitiken?”. För oss ekar fortfarande frågan utan svar genom stadshuset. Med det här beslutet firar de styrande partierna den personliga assistansens 30 år med en sänkning om 30 kronor per timme.