Höga sjukskrivningstal, medarbetare som lämnar sina jobb och svårigheter att rekrytera ny personal. Så ser verkligheten ut i många av landets socialtjänster, och tuffast är situationen i den sociala barn- och ungdomsvården. I dag i Linköping samlas medarbetare, chefer och politiker för att diskutera hur Östergötlands kommuner kan behålla och rekrytera ny personal till arbetet med barn och unga.
Personalsituationen i socialtjänsten har länge befunnit sig i en nedåtgående spiral. Omsättningen på medarbetare leder till sämre rättssäkerhet, uteblivet barnperspektiv och bristande kontinuitet för medborgare som behöver socialtjänstens stöd. Det innebär också ökade kostnader för kommunerna när personal måste hyras in.
För snart tre år sedan tillsatte regeringen Cecilia Grefve som samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården. Uppdraget var att driva på utvecklingen så att barn och unga får den hjälp och det stöd som de behöver. Att skapa rätt förutsättningar så att medarbetarna kan göra sitt jobb är en viktig del i detta arbete.
Samordnarens samarbete med 50 kommuner har varit framgångsrikt. De allra flesta kommuner har tagit fram en unik handlingsplan med åtgärder för just deras sociala verksamheter. Det är åtgärder som medarbetarna själva lyfter fram som de viktigaste för att förbättra sin arbetssituation.
Samtidigt kan Vision konstatera att det finns kommuner vars handlingsplaner innehåller få konkreta åtgärder. En av dessa är Linköping – som därmed riskerar att möta en fortsatt allvarlig personalsituation som påverkar hela verksamhetens kvalitet. Nu måste arbetsgivare ta situationen på allvar. Låt er inspireras av exempelvis Malmö, som med hjälp av engagerade politiker och ett aktivt arbetsmiljöarbete lyckats hejda personalflykten.
För att sprida goda exempel presenterar Vision 101 åtgärder ur kommunernas handlingsplaner. Det handlar till exempel om att skapa en rimlig arbetstyngd, att ge chefer tid för sitt ledarskap, introduktion för nyanställda och att förstärka det administrativa stödet.
Den nationella samordnarens arbete och dagens konferens har fokus på utsatta barn och unga. Men situationen inom den sociala barn- och ungdomsvården är inte unik – utmaningarna är desamma i socialtjänstens övriga verksamheter. De är allt svårare att rekrytera personal till arbete med försörjningsstöd, LSS och äldreomsorg.
Vision ser därför ett tydligt behov av att barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér förlänger och breddar samordnarens uppdrag så att hela socialtjänsten får stöd i att komma igång med förbättringsarbetet. Det är nödvändigt för ett mänskligt arbetsliv och en socialtjänst där barn och unga får den hjälp och det stöd de behöver.