Hög tid att följa Danmarks exempel och införa köttskatt

Detta skulle vara ett mycket effektivt steg mot klimatsmart matkonsumtion i Östergötland och hela Sverige, skriver debattörerna.

I Sverige är djurindustrin den främsta källan till metanutsläpp, skriver debattörerna.

I Sverige är djurindustrin den främsta källan till metanutsläpp, skriver debattörerna.

Foto: Magnus Andersson/TT

Debatt2024-07-22 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) bör nu förverkliga sin idé om en metanskatt på kött. Detta skulle vara ett mycket effektivt steg mot klimatsmart matkonsumtion i Östergötland och hela Sverige. Behovet av handling är akut, vilket understryks av nya data från Europeiska unionens klimatförändringstjänst Copernicus. Dessa visar att den genomsnittliga globala temperaturen har legat 1,5 grader celsius över den förindustriella nivån under ett helt år.

I kampen mot klimatförändringarna spelar livsmedelspolitiken en avgörande roll för att uppnå Parisavtalets mål. Danmark har nyligen tagit ett banbrytande beslut genom att införa en koldioxidskatt på nästan 100 euro per ko och år, vilket markerar början på en ny era i klimatarbetet. Samtidigt växer stödet för en köttskatt, med uppbackning från såväl Nordiska ministerrådet som EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare.

Forskningsdata från Nature understryker allvaret i situationen: Animalieproduktionen står för 84 procent av EU:s växthusgasutsläpp från matproduktion och erhåller 82 procent av jordbrukssubventionerna. I Sverige är djurindustrin den främsta källan till metanutsläpp. Under år 2020 släpptes totalt 4,55 miljoner ton metan ut i Sverige. Av dessa utsläpp stod idisslare för den största andelen, motsvarande cirka 64,4 procent av de totala metanutsläppen. Internationella energirådet (IEA) rapporterar att metan står för 30 procent av den globala uppvärmningen sedan industrialiseringen, vilket tydligt visar behovet av snabba åtgärder.

När Pourmokhtari var ordförande för Liberala ungdomsförbundet (LUF) presenterade de rapporten "Grön skatteväxling på riktigt". Denna rapport föreslog en metanskatt på nöt-, lamm- och fläskkött, vilken beräknades kunna generera närmare 5 miljarder kronor årligen. Med tanke på hur allvarligt metan skadar klimatet bör denna skatt snarast implementeras.

Klimatpolitiska rådets senaste rapport slår larm om behovet av krafttag för ett klimatneutralt jordbruk. Både EU-kommissionens rådgivare och Nordiska ministerrådet rekommenderar en kombination av köttskatt och subventioner på frukt och grönt som nyckeln till en klimatsmart och hälsosam livsmedelspolitik.

Juni var den varmaste månaden som någonsin uppmätts globalt och den trettonde månaden i följd som satte ett nytt månadsrekord för temperatur. Nu är tiden inne för Pourmokhtari att följa Danmarks exempel och förverkliga köttskatten. Genom att införa en metanskatt på kött kan vi ta ett betydande steg mot att minska våra växthusgasutsläpp och främja hållbar matkonsumtion i Östergötland och hela Sverige.