Flytta ut makten

Centerpartiets politik grundar sig på att makten över vardagen ska ligga så nära människan som möjligt. Makten bör därför flyttas från stadshuset för att öka förtroendet för politik och demokrati, skriver Robert Petersson och Roland Larsson (C).

Medborgarnas liv ska inte ligga helt i händerna på politikerna i stadshuset, skriver debattörerna.

Medborgarnas liv ska inte ligga helt i händerna på politikerna i stadshuset, skriver debattörerna.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2014-08-12 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har alltid arbetat för att decentralisera all maktutövning i samhället, det vill säga flytta politisk makt uppifrån och nedåt, utåt i samhället. När andra krafter vurmar och driver på för centralisering av makt, förstatligande eller flytt av makt till Bryssel, är Centerpartiet dess största motståndare. Vi kommer aldrig att acceptera att fåtalet maktfullkomliga politiker i kommunfullmäktige, landsting, riksdag eller EU ska ha mer makt än nödvändigt över flertalet i samhället.

Genom maktcentrering, då beslut tas långt bort från dem som påverkas, tappar också människor naturligt förtroendet för demokratin. När beslut tas nära människor är vi också övertygade om att besluten blir bättre, eftersom de då tas av dem som har detaljkunskap om den lokala situationen och kan prioritera bättre. Därför har Centerpartiet i Linköping sedan länge diskuterat hur vi ska kunna ge mer självbestämmande åt våra kommuninvånare och konkret våra olika kommundelar. Det finns också goda exempel på detta, bland annat i Ljungsbro vars geografiska utskott öppnat för en dialog utanför kretsen av kommunpolitiker. Det har vitaliserat kopplingen till lokalsamhället och flyttat makten närmare folket.

Inför valet i höst föreslår Centerpartiet därför att Linköpings kommun ska flytta ut makt från stadshuset till nya självbestämmande kommundelar, geografiska nämnder, kommundelsfullmäktige eller vad de kan kallas. Dessutom ska kommunala tjänstemän, medborgarkontor och kommunal samhällsservice följa med. Vi vill också gå längre och ge våra småorter, byar och stadsdelar makt även över ekonomi och samhällsplanering, något som skiljer sig från dagens geografiska utskott. Vi vill dessutom att minst hälften av ledamöterna ska vara bosatta i respektive område för att få en lokal förankring. Av en tillfällighet ser vi nu också att många av de problem som finns i Skäggetorp skulle kunna lösas om kommunens närvaro i denna stadsdel ökade, vilket den kommer att göra genom detta förslag.

På samma sätt som att Centerpartiet vill ha närpolis i våra kommundelar, vill vi att kommunens alla verksamheter ska vara nära. Det ser vi som ett konkret uttryck för närodlad politik. Men detta gäller inte bara för utsatta områden, utan lika mycket för alla områden. Genom att låta de som bor i Ekängen, Berg, Nykil eller Sturefors få möjlighet att bestämma hur cykelbanan ska dras, hur ortens centrum ska utvecklas eller vilka idrottsanläggningar man ska prioritera, är vi övertygade om att förtroendet för politik och demokrati kommer att öka. Vi vill att våra medborgare ska kunna påverka sina liv och sin vardag, inte vara helt i händerna på några politiker långt borta i stadshuset.