För sjukvårdens personal är inledningen av det nya året minst lika tuff som avslutningen av det förra. Pandemin fortsätter att sätta en enorm press på personalen som gjort sitt yttersta för att bära hela samhället på sina axlar. Detta arbete är inte över ännu. Men förhoppningsvis kan vi se ljuset i tunneln.
För att sjukvården ska kunna återhämta sig och bli starkare för framtiden så kommer det att krävas betydande insatser för att stärka personalens situation. För med pandemin har alla de brister som fanns redan innan pandemin blivit alltför tydliga. Nu behövs en ny inriktning för hela sjukvården.
Vänsterpartiet har därför fem nyårslöften till personalen i regionen. Vid flera tillfällen under den pågående mandatperioden har vi fått igenom satsningar eller satt igång arbete för att stärka medarbetarna. Under 2020 såg vi till att sjuksköterskornas löner höjdes med 30 miljoner och att ett arbete för att se över möjligheter till arbetstidsförkortning har satts igång.
Vi sträcker därför ut en hand till både de styrande partierna i regionen och Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi tar gärna gemensamma initiativ för att för att göra regionen till en arbetsplats som man vill komma tillbaka till även när vi klarat av pandemin.
Vänsterpartiets fem nyårslöften till personalen är dessa:
Höjda löner: Under våren ska nya löner förhandlas. Här måste regionen avsätta mer pengar än tidigare år för att höja lönerna för framförallt biomedicinska tekniker, undersköterskor och sjuksköterskor.
Semestergaranti: Alla medarbetare ska garanteras semester och den ska beviljas i mycket god tid. Idag tvingas många medarbetare vänta in i det längsta innan de får besked om när de får semester. Tvingas man flytta sin semester ska detta ersättas med minst 20 000 kronor per flyttad vecka.
Bättre schemaläggning och arbetstidsmodeller: Schemaläggningen för personalen måste fungera bättre. Scheman ska finnas på plats i god tid så man kan planera sitt privatliv. Regionen måste också underlätta och lägga ekonomiska resurser för att fler verksamheter ska kunna genomföra arbetstidsmodeller eller arbetstidsförkortningar.
Fler medarbetare: Sjukvården drivs runt med för få medarbetare idag. Det blir extra tydligt när vi drabbas av en pandemi. Sjukvården klarar inte av att drivas med minsta möjliga bemanning. Då blir den sårbar och medarbetarna sliter ut sig även under ”normala” förhållanden. Resurser måste tillföras för att vi ska få mer personal.
Ett stopp för besparingarna: Det måste vara slut med besparingarna i Region Östergötland. Under flera år har vi sett hur de övriga partierna vill minska sjukvårdens kostnader med flera hundra miljoner kronor. Något de vill fortsätta med trots en pågående pandemi. Ska östgötarna få en fungerande sjukvård och medarbetarna arbetsplatser med en god arbetsmiljö så behövs det mer, inte mindre, resurser.
Utöver dessa punkter för att förbättra personalens situation behövs det ytterligare en rad åtgärder för att förbättra sjukvården efter pandemin. Det handlar om allt ifrån att säkra framtida försörjning av läkemedel och vaccin till att få bort privata vinster ur välfärden. För det vi ser nu är att det marknadsexperiment som man försökt sig på med sjukvården i Sverige har varit ett gigantiskt misslyckande. Nu är det dags för en sjukvård som är till för vanligt folk som behöver hälso- och sjukvård.