Flera kommuner vill bevara Tjustbanan

Om våra regionpolitiker ger ökade möjligheter att bo kvar i mindre kommuner i Östergötland och Kalmar län sparar Sverige mycket pengar, menar Ulf Flodin, Järnvägsfrämjandet.

Om Tjustbanan läggs ner ökar risken att Stångådalsbanan går samma väg, helt i strid med alla regionalpolitiska strävanden, skriver debattören.

Om Tjustbanan läggs ner ökar risken att Stångådalsbanan går samma väg, helt i strid med alla regionalpolitiska strävanden, skriver debattören.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Debatt2020-03-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Östergötland går baklänges in i framtiden. Man planerar nämligen länets tågtrafik om 20 år (dvs för 2040)  utifrån befolkningsstatistik från de gångna decennierna. Man utgår från att nuvarande tendenser kommer att fortsätta. Detta framgår av Region Östergötlands förslag till ”Målbild 2040 för Östgötatrafikens engagemang i regional tågtrafik”. 

Det kan i förstone kanske tyckas klokt att lägga en linjal längs befolkningsutvecklingskurvan och låta linjalen avgöra utvecklingen för olika kommuner. Men för en regionpolitiker borde det väl vara den politiska målsättningen som bör styra. Vill vissa regionpartier att exempelvis Åtvidaberg ska fortsätta tappa invånare? Eller tror man att ännu fler bussar än de närmare 40 talet dagliga nuvarande avgångarna i vardera riktning måndag–fredag kommer att göra det attraktivare att bo i Åtvid?

Med tåg på utvecklad bana kan resan mellan Linköping och Åtvidaberg ta cirka 25 minuter (idag 35 minuter). Med expressbussar tar resan 45 minuter. 

I bland brukar tågkritiker anföra att tågen enbart stannar på Linköpings resecentrum medan expressbussarna har fler stopp. Men då ska man veta att centrum är Linköpings största arbetsställeområde följt av Tornby, Tannefors (Saab), Ekkällan (US) och därefter Mjärdevi. Det senare kan ju nås med en förlängd Kustpil till planerad ny station i Malmslätt med cykelavstånd till Mjärdevi.

Blekinge kustbana och Ystad–Simrishamn fick mellan 8 och 10 gångers resandeökning efter att banorna fått helsvetsad räls och elektrifierats. Dessa goda exempel brukar tågkritiker avfärda med att det bor så få människor utmed Tjust och Stångådalsbanorna. Men befolkningsunderlaget i berörda kommuner är väsentligen detsamma enligt SCB.

Om våra regionpolitiker ger ökade möjligheter att bo kvar i mindre kommuner i Östergötland och Kalmar län sparar Sverige mycket pengar genom att befintliga bostäder inte underutnyttjas eller lämnas att förfalla. Sett till ett samhällsperspektiv är det väl använda pengar att motverka avfolkning. 

Västervik har sedan millennieskiftet tappat några tusen invånare och Åtvidaberg drygt 400 personer. Med upprustad Tjustbana för kortare restid och säkrare möjlighet till dagspendling skulle samhället spara många miljarder kronor i nybyggnadskostnader. Nyproduktion av en villa kostar cirka 4-5 miljoner kronor. 

Tjustbanan är även viktig för Stångådalsbanans framtid. En gemensam motorvagnsflotta och personalgrupp gör båda banornas trafik robustare. Om Tjustbanan läggs ner ökar risken att Stångådalsbanan går samma väg, helt i strid med alla regionalpolitiska strävanden.

Dessbättre är det inga kommuner som stödjer Region Östergötlands nedläggningsförslag. Aktivt stöd för banans framtida trafik ges av Linköpings och Åtvidabergs kommuner samt Västervik, som är direkt berörda. Men även kommuner lite vid sidan om Tjustbanan vädjar för dess fortsatta trafik. För Valdemarsvik är banan en viktig länk ut till övriga Sverige.

Regionpolitiker, tag fasta på remissvaren! Det är ju meningen med en remissomgång. 

Ulf Flodin, Järnvägsfrämjandet