Men både Magdalena Andersson och moderaterna slår direkt tillbaka med motargument, bland annat har man skyllt på att det finns försvarshemligheter som inte kan avslöjas. Men alla svenskar vet att Sverige inte militärt kan stå emot ett angrepp – vi behöver inte veta mer detaljer om detta för att kunna folkomrösta.
Statsministern presenterade en stor nyhet i sitt 1 maj-tal då hon berättade att Sverige inom Nato kan få ett speciellt ansvar för Östersjöregionen. Det låter vackert men innebörden är också att svenska soldater kan skickas till Baltikum för strid.
Putin har hittills inte uttryckt något hot mot baltstaterna men han har sagt att han kommer att ”vidta åtgärder” om Finland och Sverige går med i Nato. Nu när vi lärt känna Putin så är det nog ingen som tar det som ett tomt hot. Om vi går med får han en förevändning att sätta upp trupper längs Estlands och Litauens gräns och då kommer vi snabbt i den situationen att Nato måste göra samma sak.
Trycket från framför allt Magdalena Andersson på partimedlemmarna för ett omgående beslut är nu stort. Hon vill på allt sätt undvika en rejäl debatt inom partiet och få ett snabbt beslut som jag tror att många svenskar i årtionden kommer att tycka gått för fort. Sverige har sedan lång tid gått i täten för fred och frihet och genom vår alliansfrihet kunna aktivt arbeta mot kärnvapen som är det stora hotet för världen. Nu säger Magdalena Andersson att ”vi ska fortsätta att ligga i framkant i arbetet för fredliga förhandlingar och inte krig för konflikt-lösning i världen”. Men det faller tyvärr på sin orimlighet. Som kärnvapenmakt förlorar vi direkt vår trovärdighet i de frågorna.
Men påverkan från toppen av partiet pågår hela tiden. Utrikesministern Ann Linde sa så sent som för ett par veckor sedan att det inte är självklart att Sverige behöver följa Finland – vi har helt olika historia och geopolitiska situation där Finland har över 100 mil landgräns mot Ryssland.
Men häromdagen sa hon precis tvärtom – jag tror inte hon med sin erfarenhet ändrar åsikt på två veckor. Detsamma gäller Aftonbladet och Anders Lindberg som från att ha varit tydlig motståndare till Nato nu ”bytt åsikt”. I den här frågan har det tidigare varit högt i tak inom socialdemokratin men inte nu längre. Det är bara att hoppas att det blir en fri och öppen debatt i det samråd som nu ska genomföras i blixtfart.
Två av de mest erfarna tunga politikerna inom (S), Pierre Schori och Leif Pagrotsky, säger nej i nuläget vilket man borde lyssna på. Därtill de tunga och erfarna statsministrarna Göran Persson och Stefan Löfven. Vad är skälet till att det är så bråttom? Rysslands krig påverkas ju inte på något sätt av ett svenskt medlemskap annat än att det stärker hans ställning internt då han vill hävda att Ryssland är omgivet av fiender.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna borde också ha ett motsvarande stort samråd inom partierna. Det finns många Nato-motståndare där också men de verkar man inte ge något utrymme för debatt alls.
Detta är ju i grunden ingen partipolitisk fråga och eftersom den inte brådskar så lämpar den sig mycket väl för en folkomröstning även om M och KD liksom S avvisar detta. Det är nu mycket bra timing med folkomröstning på valdagen 11 september utan att vi behöver lägga ner stora resurser på ett separat val.