Fager (KD) vill inte tala om bristerna

Om vi ska ta vara på alla medarbetare i hemtjänsten måste vi förbättra deras arbetsvillkor – oavsett om man jobbar privat eller kommunalt, skriver Kristina Edlund (S) och Mikael Sanfridson (S) i en replik.

Kommunens äldre måste få den omsorg de förtjänar, menar debattörerna.

Kommunens äldre måste få den omsorg de förtjänar, menar debattörerna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-03-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Hemtjänstdebatten har hamnat snett”, Corren 27/2.

Som ordförande i Linköpings äldrenämnd vill Liselotte Fager (KD) rikta om fokus i debatten från de aktörer som fuskar eller visar upprepade brister så allvarliga att 14 av 20 aktörer blivit uppsagda. 

Det är obegripligt att den högst ansvariga politikern försvarar LOV-systemet, trots dess stora brister, och försöker ändra fokus. I sak svarar Fager inte på något av argumenten vi fört fram om bristerna. Men förutom att Liselotte Fager inte vill diskutera de privata aktörernas brister och fusk, vill vi faktiskt prata om precis samma sak – kommunens äldre och deras behov av hemtjänst. 

Att det krävs förändringar för att hemtjänsten ska få rätt förutsättningar är vi och Liselotte Fager överens om. Därför lade vi socialdemokrater redan förra sommaren förslag om att hemtjänsten skulle få en tillräcklig höjning av ersättningen. Detta röstade de borgerliga och Sverigedemokraterna nej till, och äldrenämndens ordförande Fager (KD) skjuter nu på att ta upp frågan i nämnden igen ända till sommaren, när den egentligen skulle tagits upp för beslut i december. 

Vi har som bekant också föreslagit att avskaffa LOV, eftersom våra gemensamma resurser i detta system alltför många gånger har försvunnit till bristande omsorg och, i vissa fall, till och med fusk. När resurserna urholkas påverkar detta också förutsättningarna för kommunens hemtjänst, Leanlink. 

Vi vill att all personal – oavsett om man jobbar för ett privat företag eller för kommunen – i hemtjänsten ska få förutsättningar att klara av sina jobb, få bättre villkor och kunna ge våra äldre en bra omsorg. Vi vill inte att äldre och personal ska användas som brickor i ett spel för företag som vill tjäna pengar genom att fuska med fakturering, tidsregistrering och att inte efterleva arbetsmiljö- och arbetstidslagar. Hur kan de borgerliga försvara ett system där detta får försiggå? 

Om vi ska ta vara på alla medarbetare, som Fager föreslår, måste vi skapa rätt förutsättningar och förbättra deras arbetsvillkor – oavsett om man jobbar privat eller kommunalt. Undersköterskor, vårdbiträden och annan personal i hemtjänsten ska inte behöva vara självförsakande hjältar – de ska få vara medarbetare med goda arbetsvillkor och förutsättningar att klara av sina jobb. Politiken kan inte frånsäga sig ansvaret för detta när personalen är så viktig för den äldres omsorg. 

Om bilden över hur hemtjänstens problem ska lösas är glasklar, som Liselotte Fager påstår – berätta gärna för oss hur den planen ser ut. Det vi hittills sett från de borgerliga är nedskärningar, en orimlig överskattning av hur mycket pengar som kan sparas in på kort sikt genom digitalisering, en slapphänt inställning till ett system med omfattande brister, oacceptabla arbetsförhållanden och framför allt – att kommunens äldre inte får den omsorg de förtjänar. 

Kristina Edlund (S), gruppledare och kommunalråd i opposition
Mikael Sanfridson (S), kommunalråd i opposition och vice ordförande i äldrenämnden