EU borde bli mer svenskt när det gäller djurhållning. Våra lantbrukare tar hand om sina djur och vet att det är god investering som ger hög kvalitet på vår mat.
Det ger också friskare djur, vilket gör att fler länder borde kunna nå Sveriges låga nivåer av användning av antibiotika.
Centerpartiet vill införa bindande krav på minst 50 procent reducering av mängden antibiotika som ges till lantbruksdjur, med undantag för föregångare som Sverige, samt att EU driver på för ett globalt Paris-avtal om antibiotikaanvändning.
EU måste också stoppa stympning av djur som görs helt i onödan. Det är absurt att en lantbrukare i Belgien kan beställa en maskin på Amazon för 80 euro och sen börja kapa näbbarna på sina kycklingar. Åtgärder som tillgång till strö och sysselsättning, optimal belysning, fodersammansättning och skötsel av ströbädden är såklart bättre lösningar än att stympa kycklingarna.
Vi ska absolut införa ett totalförbud mot rutinmässig svanskupering av grisar och näbbtrimmning inom kycklingproduktionen. Behåll knorren och näbben!
Tyvärr har EU-kommissionen fegat ur helt om nya lagarna för djurhållning. I stället för ett stort paket kom en urvattnad ny lag om djurtransporter. I stället för de maximala åtta timmar, som Sverige har som regel för transport av djur till slakt, föreslås nu nio timmar. Vid långa transporter ökar belastningen på djuren, och de kan utsättas för stress, skador, smärta eller bli sjuka.
Centerpartiet kommer driva djurhållningsfrågorna lika envist som tidigare i Europaparlamentet. De är en enorm konkurrensfördel för Sverige med vår kloka djurhållning.
Här är kraven vi driver i valrörelsen:
* Obligatorisk bedövning vid slakt. Tills dess märkningsplikt för djur som slaktats utan bedövning.
* Obligatorisk bedövning vid kastrering av tjur, avhorning av utväxta horn samt bränning av hornanlag på kalvar.
* Ökade möjligheter till betesdrift och utevistelse för nötkreatur.
* Alla grisar som hålls ska ha tillgång till tillräckligt och högkvalitativt strömedel.
* Förbud mot systematisk fixering av suggor vid inseminering, under grisning och under digivningsperiod.
* Förbud mot kastrering av gris utan bedövning.
* Förbud mot näbbtrimning inom kycklingproduktion.
* Förbud mot syntetiska färgämnen i foder till värphöns som inte förbättrar fodrets kvalitet.
* Förbud mot tvångsmatning av ankor samt förbud mot tupp- och tjurfäktning.