Ensamhet – hälsohot som kräver politisk uppmärksamhet

Det är dags för politiken att ta sitt ansvar och agera för att förbättra vår folkhälsa genom att bekämpa ensamhetens hot, skriver Monika Broman (L), liberalerna i Region Östergötland.

Vi måste också vara medvetna om hur digitalisering och teknologi påverkar vårt sociala liv. Även om tekniken har möjliggjort nya sätt att kommunicera, har den också lett till ökad isolering, skriver Monika Broman (L), liberalerna i Region Östergötland.

Vi måste också vara medvetna om hur digitalisering och teknologi påverkar vårt sociala liv. Även om tekniken har möjliggjort nya sätt att kommunicera, har den också lett till ökad isolering, skriver Monika Broman (L), liberalerna i Region Östergötland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Corren arkiv

Debatt2025-02-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ensamhet är lika farligt för vår hälsa som rökning. Det är dags att vi riktar vår uppmärksamhet mot denna fråga och engagerar oss för dem som lever i ensamhet. Som politiker för Liberalerna i Region Östergötland är det min plikt att lyfta fram de frågor som påverkar vårt samhälle och vår folkhälsa.

Att rökning är livsfarligt vet vi. Psykiatrikern Anders Hansen påpekar att ofrivillig ensamhet kan påverka hälsan motsvarande rökning av 15 cigaretter om dagen och resultera i en rad sjukdomar. Under Corona-pandemin såg vi hur isolering och social distansering påverkade många människors mentala hälsa. Det är dags att dra lärdomarna av detta och vidta åtgärder för att stödja våra medborgare.

Vi liberaler förespråkar politik som främjar sociala band och stärker vårt samhälle. Vi tror på kraften hos engagerade personer och organisationer som skapar möjligheter till gemenskap och delaktighet för särskilt utsatta. Vi behöver också investera i program som främjar sociala aktiviteter, stöd till äldre och isolerade personer. Det handlar inte bara om att minska ensamhetens negativa effekter, utan också om att skapa en mer inkluderande och stödjande samhällskultur.

Vi måste också vara medvetna om hur digitalisering och teknologi påverkar vårt sociala liv. Även om tekniken har möjliggjort nya sätt att kommunicera, har den också lett till ökad isolering. Vi behöver en balanserad strategi som främjar både digitala och fysiska möten för att säkerställa att ingen känner sig övergiven.

Det är dags för politiken att ta sitt ansvar och agera för att förbättra vår folkhälsa genom att bekämpa ensamhetens hot. Genom samarbete och engagemang kan vi gå mot ett samhälle där ingen behöver känna sig ensam eller utan stöd.