Ensam är inte stark – Ukrainas sak är vår

Starka kvinnor i alla länder behövs på ledande poster för att förändra världen, skriver Liberala kvinnor i Östergötland.

Solrosen och oljan är en viktig närings- och exportkälla för Ukraina, men också symbol för folkets uthållighet och sammanhållning i detta förfärliga krig, skriver debattörerna.

Solrosen och oljan är en viktig närings- och exportkälla för Ukraina, men också symbol för folkets uthållighet och sammanhållning i detta förfärliga krig, skriver debattörerna.

Foto: Salvatore Di Nolfi

Debatt2024-06-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ensam är inte stark, bara ensam. Men tillsammans är vi starka. EU bildades just för att Europa skulle bli en stark fredskraft, för frihet och för samarbete. Inför valet 9 juni är det därför viktigare än någonsin att låta de liberala krafterna bli starkare. En kan inte göra allt, men alla kan göra något. Just din röst kan vara avgörande!

Kriget i vår närhet berör också oss i Sverige. Vår frihet, trygghet och välstånd vilar på internationellt samarbete, både inom EU och nu inom Nato. Rysslands aggressivitet gentemot Ukraina avgjorde att vi gick med i Nato. Alla partier i riksdagen var plötsligt samstämmiga. Att vår neutralitet skulle tvingas upphöra var otänkbart bara för några år sedan. Men krig är ett samhälles största förnedring. Vi inser nu att vi behöver både en starkare försvarsmakt och ett starkare civilförsvar på alla plan.

Ett krig drabbar alla, inte minst kvinnor och barn. I en bok av Lena Wilderäng som heter ”Solroseffekten – att hjälpa krigets Ukraina”, ger hon ett kvinnligt perspektiv på krigets fasor. Som anställd i brandförsvaret i Sverige har hon kört ned brandfordon och ambulanser till Charkivregionen. Expressen utnämnde henne till en av Årets kvinnor 2023. Hon skriver i boken att ”ger du fröet en grogrund så spirar det snart en ny solrosplanta med egna frön som du förfogar över och se nu till att maximera solroseffekten”. Solrosen och oljan är en viktig närings- och exportkälla för Ukraina, men också symbol för folkets uthållighet och sammanhållning i detta förfärliga krig. Låt oss hjälpa till med uppmaningen att maximera genom att gå och rösta!

Starka kvinnor i alla länder behövs på ledande poster för att förändra världen. Liberala kvinnor uppmanar därför att använda din röst i EU-valet.