En stad för alla

Linköping ska vara en klimatsmart och jämlik kommun, skriver Miljöpartiets Nils Hillerbrand och Evelina Alsén, som presenterar fyra prioriterade områden inför valet.

Natur. Eklandskapet utanför Linköping är ett naturområde som måste skyddas och utvecklas, anser MP.

Natur. Eklandskapet utanför Linköping är ett naturområde som måste skyddas och utvecklas, anser MP.

Foto: Tord Olsson

Debatt2014-07-01 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet de gröna vill se ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom mer resurser till välfärden och investeringar i en grön omställning skapar vi nya jobb och företag samtidigt som vi bidrar till bättre livskvalitet för våra medborgare och en hållbar utveckling. Vi har valt att lyfta fram fyra fokusområden inför valet.

Klimat/miljö

För att du och jag, våra barn och barnbarn ska kunna leva väl krävs att miljöförstöring och utsläpp av växthusgaser minskar kraftigt. Arbetet måste ske lokalt såväl som globalt och Linköping har alla förutsättningar att gå i bräschen. Vi anser att arbetet mot målet att bli en koldioxidneutral kommun år 2025 måste intensifieras och för det krävs kraftfulla investeringar, som även är jobbskapande. Den biologiska mångfalden måste värnas varför värdefulla naturområden såsom det unika Eklandskapet måste skyddas och utvecklas.

Jobb

Vi vill främja det lokala företagandet och skapa bättre förutsättningar för småföretagare att utvecklas och bli leverantörer åt kommunen. Vi tycker att kommunen måste bli mer offensiv i att stötta socialt företagande, då sådana satsningar ofta når fram till dem som står längst från den ordinarie arbetsmarknaden. Kommunen måste också bli bättre på att stötta småföretagare med annat modersmål än svenska. Detta är satsningar som kommer att leda till fler människor med egen försörjning.

Välfärd

Vi står upp för en god välfärd för alla. Vi anser att det behövs högre personaltäthet inom förskolan, skolan och äldreomsorgen. Skolan behöver mer resurser, bland annat i form av stärkt elevhälsa, fler speciallärare och fler specialpedagoger. Vi vill ge våra äldsta medborgare större möjlighet till inflytande i innehållet inom äldreomsorgen. Vi vill se en äldreomsorg med aktiv medverkan från idéburen sektor men fri från kommersiella aktörer och upphandlingar.

Lika rätt

För att alla människor ska kunna delta i samhället på samma villkor måste vi ändra på snäva könsnormer och bristen på jämställdhet. Det handlar bland annat om satsningar på

kompetensutveckling inom normkritiskt arbete och hbtq vid kommunens skolor, omsorgs- och vårdinrättningar samt att bli bättre på att upptäcka diskriminering och sätta in rätt

insatser.

Miljöpartiet vill vara en röst för alla dem som inte kan göra sina röster hörda. Vi vill att Linköping ska bli en mer klimatsmart och jämlik kommun där alla människor ska känna sig välkomna att bo och leva.