En skakig tid för unga – enkĂ€tens resultat oroar

Vi har de senaste Ären genomlevt en skakig tid med pandemi, krig i Ukraina och ett allt mer ökande miljöhot. Hur har det pÄverkat vÄra ungdomar? Hur mÄr de egentligen?

FolkhÀlsomyndigheten har noterat en ökning av psykosomatiska symptom som oro, nedstÀmdhet, sömnbesvÀr, trötthet och huvudvÀrk bland unga i skolÄldern, skriver debattören.

FolkhÀlsomyndigheten har noterat en ökning av psykosomatiska symptom som oro, nedstÀmdhet, sömnbesvÀr, trötthet och huvudvÀrk bland unga i skolÄldern, skriver debattören.

Foto: Mostphotos

Debatt2022-06-09 19:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svaren finns till del i den enkĂ€t som genomförs av Region Östergötland och LĂ€nsstyrelsen i samverkan med lĂ€nets kommuner. Den heter ”Om mig” och riktar sig till de ungdomar som gĂ„r i Ă„rskurs 8 och Ă„rskurs 2 pĂ„ gymnasiet. Den har genomförts under ett antal Ă„r och tĂ€cker upp olika omrĂ„den som berör de unga. Sedan ett par Ă„r tillbaka har nĂ„gra frĂ„gor med koppling till pandemin funnits med. 

Förra Ă„rets enkĂ€t besvarades av drygt 8 000 ungdomar i lĂ€net och eftersom enkĂ€ten Ă€r Ă„rligen Ă„terkommande kan man följa utvecklingen inom till exempel alkoholanvĂ€ndning, relationer men Ă€ven hur ungdomar upplever sin psykiska hĂ€lsa. En frĂ„ga var om man ansĂ„g att man pĂ„verkats negativt under pandemin och nĂ€stan 80 procent ansĂ„g detta. Sedan Ă„ret innan hade detta svar ökat med drygt 20 procentenheter. UngefĂ€r hĂ€lften ansĂ„g ocksĂ„ att pandemin medfört positiva effekter. Faktorer som ansĂ„gs positiva Ă€r personlig utveckling, tacksamhet och uppskattning och att man förstĂ„tt betydelsen av goda relationer med flera.

Tjejer och ungdomar med annan könsidentitet har pĂ„verkats i högre grad Ă€n vad killarna har gjort. NĂ€r frĂ„gan om vad som pĂ„verkats Ă€r svaren psykisk pĂ„verkan, som nedstĂ€mdhet, varit ledsnare med mera. En annan vanlig pĂ„verkan uppger man vara ensamhet och brist pĂ„ sociala kontakter. VĂ€rlden upplevs ocksĂ„ som mer osĂ€ker och försĂ€mrad. 

MÄnga har upplevt begrÀnsningar i samhÀllet som exempelvis att sport- och fritidsaktiviteter har stÀllts in. Detta har ocksÄ lett till sÀmre levnadsvanor. MÄnga har ocksÄ upplevt sjukdom och dödsfall kopplat till pandemin.

FolkhĂ€lsomyndigheten har ocksĂ„ noterat en ökning av psykosomatiska symptom som oro, nedstĂ€mdhet, sömnbesvĂ€r, trötthet och huvudvĂ€rk bland unga i skolĂ„ldern. Detta har framför allt ökat hos flickor. Även hos universitets- och högskolestuderande har internationell forskning visat pĂ„ psykiska besvĂ€r som Ă„ngest och ökad stress under pandemin.

FörhÄllanden under barn- och ungdomsÄren har stor betydelse för bÄde psykisk och fysisk hÀlsa under hela livet. Dessa gruppers mÄende behöver uppmÀrksammas. Det finns stöd att hÀmta pÄ nÀtet till exempel under uppdragpsykiskhalsa.se men nÄr detta verkligen ut till de som behöver? Jag tror inte det. HÀr finns mer att göra sÄ att ungdomar fÄr hjÀlp att hantera denna skakiga tid.