En satsning vi inte sett röken av

I en replik till oss verkar Kristina Edlund (S) på allvar mena att det faktiskt är vårt ansvar att städa upp efter regeringens misslyckande, en regering som styrs av det parti som hon själv representerar.

För tre år sedan blev vi lovade 27 kameror i Linköping. Nu är 3 kameror på plats, skriver artikelförfattarna.

För tre år sedan blev vi lovade 27 kameror i Linköping. Nu är 3 kameror på plats, skriver artikelförfattarna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-04-23 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "M och KD visar inget lokalt ledarskap" (8/4).

Att det sedan har gått hela tre år sedan hennes egna regering vitt och brett lovade ökad statlig kamerabevakning men att vi, tillsammans med flera andra kommuner, inte sett röken av denna satsning verkar Edlund (S) inte vilja kommentera. Det är synd för vi är många som är trötta på regeringens ord om satsningar hit och dit för att öka tryggheten i samhället när ändå inget sker. 

Vi kompletterar gärna Polisens kameror med kommunal kamerabevakning men det kan inte vara rimligt att vi i landets kommuner ska behöva ta över både kostnad och ansvar för kamerabevakning när regeringen inte håller vad den lovar, samtidigt som lagstiftningen sätter upp stora hinder för kommunal kamerabevakning. 

Allians för Linköping har genomfört en rad åtgärder för att öka tryggheten i Linköpings kommun, allt från kommunala ordningsvakter, trygghetsvärdar och ökad samverkan med Polisen till åtgärder för att öka tryggheten i fysiska miljöer såsom förbättrad belysning, renhållning och rensning av buskage i miljöer som upplevs otrygga. 

För tre år sedan blev vi lovade 27 kameror i Linköping. Nu är 3 kameror på plats och budskapet är att löftet inte längre gäller samt att otillräckliga resurser hos Polisen gör att hela det nationella kameraprojektet riskerar att stoppas för resten av året.

Vi förväntar oss att regeringen ger Polisen de resurser som krävs för att de snabbt ska kunna bygga ut kamerabevakning på allmän plats.

För Edlund (S) kan väl ändå inte mena att det är för mycket begärt av oss när vi förväntar oss att regeringen faktiskt gör verklighet av sina löften?