Region Östergötland har beslutat att börja ta betalt för personalparkering på sina sjukhus. På US kommer vi att betala 550 kronor för en 30-dagarsperiod och på LiM, ViN och NiF 300 kronor. Detta anser Regionen ska motsvara marknadsvärdet på parkeringarna.
Vi motsätter oss inte att en avgift av skattetekniska skäl måste tas ut, men nivån är helt orimlig och skillnaden mellan de olika parkeringarna likaså. De statsanställda på Garnisonsområdet, ett stenkast från US, betalar 500 kronor om året för parkering och att marknadsvärdet skulle skilja så fantastiskt mycket är befängt. Många av oss som inte har något alternativ till bilpendling kommer nu få betala 550 kronor var 30:e dag.
När man betalar en avgift måste man kunna få en parkeringsplats och inte riskera att få betala dygnsavgift på besöksparkeringen vid varje tillfälle man arbetar kvällspass. Som det ser ut nu så finns det inga platser på personalparkeringen vid US mellan 8.30 och 14.00. Den som jobbar två kvällar i veckan och börjar arbeta runt lunch, kan få betala så mycket som 680 kronor extra. Det finns dessutom många medarbetare som har sin arbetsplats på två eller fler av sjukhusen och får betala dubbla 30-dagarsavgifter. Hur rättfärdigar regionstyrelsen detta?
Vad hände med målsättningen att Region Östergötland ska vara en attraktiv arbetsgivare?
Hur ska vi kunna rekrytera nya sjuksköterskor, speciellt på US där bristen är lika stor som den beslutade parkeringsavgiften är hög? Vår enhet har redan förlorat en medarbetare på grund av detta. En del av medarbetarna kommer helt enkelt inte ha råd att bilpendla längre, men med oregelbundna arbetstider samt indragna landsortsbussar finns inga alternativ.
Vid Regionhuset ser parkeringsavgifterna idag ut som följer:
För 650 kronor/månad har du din egen plats på gården dygnet runt eller garageplats för 1 300 kronor/månad. Dessa avgifter är per månad och ej per 30 dagar. Avgiften dras från lönen, vilket också är en fördel skattetekniskt.
Vi har efterfrågat en öppen diskussion med Regionens ledning utan resultat. De hänvisar till att de måste ta ut parkeringsavgift av skatteskäl. Detta är visserligen korrekt, men Skatteverket har ingen annan synpunkt än att nivån ska motsvara marknadsvärdet och det värdet beslutar Regionen själv. Som jämförelse vill vi påpeka att i Vasastaden i Linköping betalar man 370 kronor i månaden för boendeparkering och Dukaten tar 400 kronor för ett 30-dagarskort på jämförbara parkeringar. Tänkvärt är också att Linköpings andra stora arbetsgivare, Saab, inte tar betalt av sin personal för parkering. I områdena runt LiM och ViN är det gratis att parkera.
För oss verkar det som att beslutet om nivån på parkeringsavgift bara är ett sätt för regionstyrelsen att hämta hem årets lönerevision och många medarbetare kommer nu att få betala mer i månaden i parkeringsavgift än de fått i löneförhöjning. Vi tycker att det borde vara samma summa i hela regionen, dag som natt, oavsett arbetsplats. Dessutom borde ett 30-dagarskort gälla på alla parkeringar som Regionen förfogar över, inklusive de vid Regionhuset. Vi hoppas att politikerna i regionfullmäktige uppmärksammar medarbetarnas frustration över parkeringsavgiften och river upp regionstyrelsens beslut om nivån på densamma. En attraktiv arbetsplats ger nöjda medarbetare som ger bättre vård till era väljare.