I Corren, den 12 oktober har Torbjörn Lindqvist en artikel under Kinda lokalt med rubriken ”Svalt intresse för Stångådalsbanan”. Torbjörn Lindqvist refererar till ett arbete som initierats på regionnivå och som avser framtagning av en tågutvecklingsplan för Östergötland med sikte på 2040.
Det är ju fantastiskt att Regionen planerar för framtiden, men, i Fjärde Tankesmedjan undrar vi hur arbetet är organiserat.
Utredningen är initierad av ledningsstaben på Region Östergötland den 27 mars och beslutad av trafik- och samhällsplaneringsnämnden – uppdragstagare är Östgötatrafiken samt ledningsstaben på regionen men uppdraget har i praktiken utförts av en extern konsult. Nu har förslaget varit ute på remiss – utskickat till länets kommuner och andra remisstagare den 9 oktober, remissvar skulle vara inne till den 20 november och trafik- och samhällsplaneringsnämnden avser besluta i ärendet den 6 december – en mycket tuff tidplan med tanke på ambitionen.
Syftet med planen är att, citat ”att ha ett samlat strategiskt dokument för hur Östgötatrafiken ska agera och planera strategiskt för att tillgodose det framtida resebehovet med tågtrafik inom samt till och från Östergötland”.
Innan man kan blicka in i framtidens behov av tågtrafik så är det rimligt att man på övergripande nivå förstår för vilken slags region planeringen ska ske och det vet man inte – det arbetet är också initierat av ledningsstaben men löper med i vårt tycke en mer realistisk tidplan.
Den avser komma fram till en ny utvecklingsstrategi för Regionen tredje kvartalet 2020 och ska sedan ligga till grund för en ny regional utvecklingsplan och en ny Trafikförsörjningsplan – kanske också en bostadsförsörjningsplan på regional nivå.
Fjärde Tankesmedjan ser väldigt positivt på detta arbetsupplägg, men, undrar hur vi redan nu utan detta grundarbete ska kunna svara på vilket tågresandebehov som finns i regionen 2040.
Med tanke på den stora obalansen som finns mellan små och stora kommuner i Region Östergötland så krävs ett nytt tänk på hur tillväxten också kommer våra små kommuner till del – den dimensionen finns inte belyst i tågplanen, inte heller behovet av att förstärka regionen så att den kan stå på egna ben eller hur våra hållbarhetsmål i Agenda 2030 ska nås, eller hur regionens bostadsförsörjning ska klaras? Vi undrar hur våra kommuner ska kunna ge kvalificerade synpunkter på nu utskickad remiss?
Det finns analyser i tågplanen som självklart är bra input i det kommande arbetet men att gå till beslut på en tågplan, isolerat, innan avgörande planeringsfaktorer för Region Östergötland framtid är tagna är prematurt och det vänder vi oss emot.
Gör tågplanen till ett arbetsdokument och låt den beslutade processen för en framtida utvecklingsstrategi för Region Östergötland få fortlöpa med den ambition som ny lagstiftning kräver, ref. förordning 2017:583 som stipulerar citat ”den regionala utvecklingsstrategin ska vara en samlad och sektorövergripande strategi för det regionala tillväxtarbetet i ett eller flera län”.
Lennart Asplund
ledamot
Lars Bergkvist
ordförande
Fjärde Tankesmedjan