En debatt utan förslag blir bara prat

Medborgarna förtjänar riktiga debatter, där förslag ställs mot varandra och beslut fattas i demokratisk anda, skriver centerpartisterna Trine Vikinge och Gösta Gustavsson i en avslutande replik.

En konstruktiv och saklig debatt i kommunfullmäktige välkomnas, framhåller debattörerna.

En konstruktiv och saklig debatt i kommunfullmäktige välkomnas, framhåller debattörerna.

Foto: Göran Billeson/arkiv

Debatt2019-12-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi delar Jessica Eeks uppfattning ( 7/12) att ”Rätten att debattera är demokratins kärna”. Vi delar också Kristina Edlunds uppfattning (10/12) att "Alla viktiga beslut måste diskuteras brett, så att Linköpingsborna kan få en rättvis bild av innebörden och konsekvenserna". Rebecka Hovenberg misstolkar oss (12/12) när hon skriver att vi ”anser att man bör effektivisera oppositionens kritik av den egna, förda politiken”. 

Men för att debatten ska bli meningsfull krävs att det finns alternativa förslag till lösningar av problemen som debatteras. Vid kommunfullmäktiges novembersammanträde fanns bara ett förslag till beslut. V, S, MP och SD lade ju inte fram något alternativt förslag.

Jessika Eek, Kristina Edlund och Rebecka Hovenberg tycker att vi ska diskutera konsekvenser av Alliansens budgetförslag, men vi talar om att när det endast finns ett (1) förslag till internbudget för nämnderna finns det ju inga alternativ att jämföra konsekvenserna med. 

Om man från oppositionen hade lagt alternativa förslag i nämnderna och till kommunfullmäktige i november hade det blivit en meningsfull debatt mellan olika prioriteringar av den kommunala verksamheten. 
En debatt där man bara har ett alternativ blir ju bara prat utan någon verkstad.

Vi lyfter därför i vår artikel frågan om att processerna för våra politiska debatter behöver diskuteras i tillägg till de ekonomiska prioriteringarna, och inte istället för, så som Eek och Edlund påstår. Och det är inte oppositionens kritik av vår politik som vi vill effektivisera, så som Hovenberg påstår, utan den process inom vilken denna förs fram. Att vi båda, och vårt parti, välkomnar konstruktiv och saklig debatt, vet Eek, Edlund och Hovenberg. 

Oppositionens roll är viktig för att visa på alternativa lösningar och påvisa konflikt, men oppositionen skapar även konflikt där den inte finns. Det är ledsamt när man sjunker till en nivå där motståndaren avsiktligt misstolkas att vilja undvika debatt överhuvudtaget, trots att vi särskilt understryker vikten av detta.

Vi pekar i vår debattartikel på att vi måste säkra effektiviteten och ändamålsenligheten i våra verksamheter; att effektiva processer ger bättre verksamheter och nöjdare medarbetare. Och att detta bör gälla även för de politiska processerna. Debatt är viktigt och demokratin behöver värnas och stärkas.  Medborgarna förtjänar riktiga debatter, där förslag ställs mot varandra och beslut fattas i demokratisk anda. Inte ändlösa debatter där utgången är i förväg given.

Trine Vikinge (C)
Gösta Gustavsson (C)
Ledamöter i Linköpings kommunfullmäktige