En chans för Östergötlands småskaliga vingårdar

Den moderatledda regeringen presenterar nu förslag som kan förändra landskapet för småskaliga alkoholtillverkare i Sverige, skriver Niklas Borg (M) och John Widegren (M).

Förslaget om att tillåta gårdsförsäljning öppnar upp för nya affärsmöjligheter för våra lokala producenter och kan bidra till en starkare lokal ekonomi, skriver John Widegren (M) och Niklas Borg (M).

Förslaget om att tillåta gårdsförsäljning öppnar upp för nya affärsmöjligheter för våra lokala producenter och kan bidra till en starkare lokal ekonomi, skriver John Widegren (M) och Niklas Borg (M).

Foto: Maria Lindblom/Sune Johansson/Corren arkiv

Debatt2024-06-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förslaget innebär att Sverige blir lite mer som resten av Europa, samtidigt som vi värnar om våra egna traditioner. Många ser detta som en frihetsreform och en viktig utveckling för svensk besöksnäring. 

Reformen skulle innebära att småskaliga företagare nu får större möjligheter att sälja sina produkter direkt till besökare. Kunder som besöker vingårdar och bryggerier kommer kunna köpa med sig några flaskor hem, vilket inte bara ökar försäljningen för dessa företag, utan också stärker den lokala besöksnäringen. 

Förslaget om att tillåta gårdsförsäljning öppnar upp för nya affärsmöjligheter för våra lokala producenter och kan bidra till en starkare lokal ekonomi. Samtidigt ska Systembolagets monopol värnas – och med vårt förslag kommer gårdsförsäljning att kunna samexistera sida vid sida med Systembolaget. 

I Östergötland finns flera producenter som kommer gynnas av denna reform, som Särtshöga Vingård, Vreta Kloster Bryggeri, NÄÄS Gårdsbryggeri och Centralbryggeriet. Dessa företag bidrar redan till den lokala ekonomin och erbjuder unika upplevelser för både invånare och turister. Genom att tillåta gårdsförsäljning kan de expandera och locka fler besökare till regionen. 

Reformen innebär mer än bara ökad försäljning. Den stödjer lokala entreprenörer, skapar jobb på landsbygden och främjar hållbar utveckling. Ökad turism kan bidra till ett starkare lokalsamhälle där fler verksamheter drar nytta av den ökade besöksnäringen. 

Kritiker oroar sig för ökad alkoholkonsumtionen och negativa folkhälsoeffekter, men erfarenheter från andra länder visar att reglerad och ansvarsfull försäljning kan ske utan sådana konsekvenser. Genom tydliga regler kan vi säkerställa att gårdsförsäljningen sker ansvarsfullt. 

För Östergötland innebär denna reform en möjlighet att profilera regionen som en destination för kvalitetsdrycker och unika upplevelser. Det är en chans att stödja våra lokala producenter och skapa en livskraftig framtid för landsbygden och hela regionen. 

Det här är ett vallöfte från Moderaterna, vi gör nu det vi har sagt. Låt oss stödja våra lokala företagare och välkomna denna reform som en positiv kraft för vår region. 

Låt gårdsförsäljning bi en realitet i Östergötland – för landsbygdens utveckling, besöksnäringens tillväxt och företagens framgång.