EM 2013 blev en viktig katalysator

Alla bollar i rullning har gjort att Linköping numera ses som en av Sveriges mest jämställda idrottskommuner. Vad är det värt för Linköping? Frågan ställs av Johan Thorén, ordförande för Visit Linköping & Co.

EM 2013 blev en succé för svensk fotboll och för Linköping som värd- och evenemangsstad, menar debattören.

EM 2013 blev en succé för svensk fotboll och för Linköping som värd- och evenemangsstad, menar debattören.

Foto: Robin Fornas/arkiv

Debatt2020-03-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minns ni de underbara julikvällarna 2013 i Linköping? Var ni en av alla tusentals som satt på fullsatta läktare på Linköping Arena under EM, eller upplevde ni kanske folkfesten på stan? EM 2013 blev en succé för svensk fotboll och för Linköping som värd- och evenemangsstad. 

Nu kunde allt stannat vid en fotbollsfest om det inte vore för att Linköpings kommun tog en möjlighet på uppstuds. Framsynta politiker beslutade att gå in med en miljon kronor i en satsning på tjejers fotboll för att rida på EM-vågen. 

Östergötlands Fotbollförbund fick uppdraget att tillsammans med stadens fotbollsföreningar förvalta pundet. Föreningsdialogen utvecklade sig till tre projekt: En fotbollsfestival som fick namnet ”Winning Ground”. Ett förebilds- och fadderprojekt drivet av Linköpings FC. Ett ”integrationsprojekt” i stadens utsatta stadsdelar. 

Linköpings kommuns satsning kom att bli långsiktig, även om det kommunala mantrat förekom längs vägen att ”det här är sista gången det blir pengar”. 

I all projektutveckling inom civilsamhället kommer finansiella tröskelnivåer. I det här fallet kunde kommunens medel ihop med resurser från idrottsrörelsens stödorganisationer, sponsorer, stipendier och fonder gemensamt fila ner trösklarna för fortsatt utveckling.

När vi sex år senare skriver 2020 – vad har då hänt? LFC har kunnat bygga upp och etablera en mycket uppskattad Fadderakademi ihop med samarbetspartners, där spelarna är ute i Linköpings alla tjejlag och inspirerar som förebilder. Vad är det värt för Linköping? 

Winning Ground Fotbollsfestival, som drivs av fem föreningar, har utmanat cupnormen och lockar årligen över 60 tjejlag till Linköping. Över 80 procent av lagen kommer utanför Östergötland och däribland massa medelklassfamiljer från Stockholm. Vad är det värt för Linköping? 

När det kommer till integrationsprojektet så byggde två föreningar och två eldsjälar upp en växande verksamhet under namnet Bollihop. Många tjejer i slöja som lever i en hederskontext och är längst ifrån fotbollen och föreningslivet har getts en möjlighet att vara med och lira boll. 

I slutet av 2019 utmanade Bollihop politiker och partier i Linköping när de återigen stött på en ny finansieringströskel. Samtidigt hade de arbetat hårt med att söka annan finansiering. Förra veckan stod det klart att Bollihop fick sin ansökan beviljad hos Arvsfonden på 4,6 miljoner kronor för att kommande tre åren fortsätta arbetet med att tjejer och mammor i Skäggetorp, Berga och Ryd ska inkluderas i idrotten och föreningslivet. Vad är det värt för Linköping? 

Alla bollar i rullning har gjort att Linköping numera ses som en av Sveriges mest jämställda idrottskommuner. Vad är det värt för Linköping? 

Kommunens satsning att vara en värdstad för EM 2013 blev med facit i hand en viktig värdeskapande katalysator! Bakom allt ovan finns hundratals personer som gjort skillnad genom beslut, uppmuntran, uthållighet, drivkraft och ett jävlarannama. Så byggs och utvecklas städer när värdeskapande får styra. Nästa år arrangeras SM-Veckan i Linköping...

Johan Thorén, verksam inom idrottsrörelsen, fritidspolitiker (L) samt ordförande för Visit Linköping & Co