Elpriser stiger och vi fortsätter att slösa

Att vara på en återvinningscentral en lördag är fascinerande att uppleva då vi slänger gammalt och sedan köper mer och mer nya kök och konsumtionsvaror. Hållbart globalt och klimatsmart, nej knappast.

Debatt 5 januari 2022 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går åt mycket el innan den når bostaden och det påverkar också vårt klimatsmarta bidrag negativt. Så sluta slösa och bli smart med energi och spara pengar med en ny livsstil om du vill. 

I Sveriges olika sociala och digitala communties diskuteras det om höga elpriser och lösningar för en hållbar energiomställning. Tyvärr många gånger hejvilt med 100 procent inriktning på att tekniska lösningar skall kunna behålla vår ohållbara livsstil utan att ta upp frågan hur långt vi gemensamt vill gå för att förändra vår livsstil och vårt eget energibeteenden? För att på riktigt bidra till minskad klimatpåverkan globalt genom egen konsumtion. 

I dag lever vi on-grid till elnätet och kan oberoende slösa hur mycket elenergi vi vill så länge vi har råd med det. Hur länge då? 

Den andra lösningen och första steget är att spara och att investera för att bli mer energieffektiv och energismart, genom att använda så lite el som möjligt. Med till exempel solceller och batterier som ersätter elen mars till oktober, men sedan kommer vintern och alla elpatroner och värmepumpar går tyvärr på el. Hur löser vi det energismart?

 

Det tredje alternativet är att gå off-grid utan en elleverantör, där du ersätter elen med vedpanna, ett dieselaggregat och att producera el med solceller till batterier för hushållselen med lampor och eluttag för elektronik. Ugn, kylskåp och frysar som oftast förbrukar mest toppeffekter av el vid matlagning och kylning 24 timmar och 365 dagar får du köra på gas i dag, elen i batterier räcker inte till. Vi är fortfarande fast i fossilfällan och energikälla.

Den största omställningen är inte grön-tekniska val av energikällor att spara eller slösa el lokalt. Utan det stora beslutet är att förändra och anpassa sin livsstil, först bort från konsumtionssamhället i förstahand. Till exempel genom användning av permakulturens idéer och metoder, cykla med kärror och använda mer kollektivtrafik. 

Den som försökt och har bestämt sig ser att det går utan att livskvaliteten försämras. Det är bara att ladda med egen hjärnenergi och att bestämma hur din klimatsjäl kan hjälpa till utan statushets för en hållbar värld, för dig själv och dina barnbarn i många generationer.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa