Eleverna borde kunnat få sin lunch hemkörd

Sverigedomokraterna motsätter sig inte att skolelever får lunchlådor, men hade önskat att de fått vara delaktiga i beslutet i ett tidigare skede, skriver de i en slutreplik.

SD motsätter sig inte att elever får lunchlådor, men man hade velat göra det på ett sådant sätt så att man inte skulle bryta Folkhälsomyndighetens rekommendation om att skolelever skulle stanna hemma.

SD motsätter sig inte att elever får lunchlådor, men man hade velat göra det på ett sådant sätt så att man inte skulle bryta Folkhälsomyndighetens rekommendation om att skolelever skulle stanna hemma.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2020-06-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Majoritet krävs för att få igenom förslag", 25/5.

Åsa Wennergren (L) bemöter i en replikerande debattartikel (Corren 25/5) kritiken från Sverigedemokraterna, om att beslut bredare bör förankras i Linköpings kommun. Kritik som grundas på beslutet om matlådor till skolelever, kritik som Wennergren i sitt svar till Sverigedemokraterna slår ifrån sig.


Det är riktigt att ordförandebeslutet taget av Wennergren, nästan en månad senare godkändes i bildningsnämnden. Men finansieringen beslutades inte förrän i kommunstyrelsen 5/5, samt beslutades även att matlådeprojektet skulle fortsätta terminen ut. Sverigedemokraternas kritik bestod i tre huvudpunkter: demokratiaspekten i beslutsordningen, brytande av Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att fler företag kunde ha gynnats.

Åsa Wennergren erkänner i sitt svar att bildningsnämnden nu varit tvungna att äska ekonomisk stöd från kommunstyrelsen, vilket var en del i vår kritik eftersom frågan borde presenterats för kommunstyrelsen direkt. Det finns ingen motsättning i att eleverna ska få lunchlådor och det är därför som Sverigedemokraterna också röstade för förslaget i kommunstyrelsen. Detta när vi väl fick chansen att delta i beslutet, vilket borde skett redan en månad tidigare.


Dock motsatte vi oss att bryta Folkhälsomyndighetens rekommendation om att skolelever skulle stanna hemma genom ett ändringsyrkande i förslaget. Sverigedemokraternas ändringsyrkande innebär i korthet att elever som bor i utkanten av vår kommun istället skulle kunna få möjlighet att få sin lunch hemkörd. Det är med stort vemod vi ser att alla andra partier, inklusive Liberalerna, röstade ner Sverigedemokraternas förslag.

I stället tvingas nu många elever åka kollektivtrafik. Många elever träffar sina klasskompisar och till och med äter lunch tillsammans. Inte minst har uppåt 25 procent inte fått någon lunch alls. Sverigedemokraterna skickade redan en månad tidigare sitt förslag till Alliansen, så de har inte varit ovetande om smittspridningsproblemet och hur det hade kunnat lösas.


Chris Dahlqvist (SD), gruppledare
Patrik Westlund (SD), ledamot bildningsnämnden
Jörgen Ring (SD), ersättare kommunstyrelsen