Ekonomiska ojämställdheten börjar tidigt i livet

Hur kan vi uppfylla det politiska delmålet kring jämställd ekonomi? Som det ser ut i dag börjar ojämställdheten tidigt i livet och fortsätter fram till pensionsåldern, skriver debattörerna.

Debatt2023-01-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har tittat på hur det större ansvaret för barn och familj påverkar löneutvecklingen genom att ta fasta på kvinnors och mäns löner när de är mellan 27 och 37 år, den ålder då många blir föräldrar. När ett par är omkring 27 år skiljer det 4 300 kronor i månaden mellan könen. När de är 37 år har den skillnaden ökat till 7 500 kronor i månaden. Då lönen är en direkt bidragande orsak till hur stor pensionen blir, får den som tjänar mindre också lägre pension. Förra året fick kvinnor som är pensionärer i Östergötland i genomsnitt 14 935 kr per månad och män 21 870 kr. 

I en undersökning som Länsförsäkringar genomfört bland unga män svarar var tionde att de ska gå ned i arbetstid när de blir föräldrar. Nästan hälften (48 procent) av båda föräldrarna anser i en annan undersökning att det finns fördomar mot kvinnor som vill gå tillbaka till jobbet tidigare än normen föreskriver. En syn på föräldraskap som påverkar såväl lön som pension.

Att kvinnor har både lägre lön och pension i Östergötland har flera orsaker, en är stora skillnader i föräldraledigheten. 2021 tog män ut 714 822 dagar, kvinnorna tog ut 1 629 224 dagar. Männen i länet vabbade totalt 164 105 dagar, kvinnorna vabbade 243 581 dagar. Kvinnor verkar alltså fortfarande ta huvudansvaret för barn och familj, vilket ofta får stora ekonomiska konsekvenser.

Med ganska små förändringar kan vi komma en bit på väg mot en mer jämställd ekonomi i Östergötland:

1. Privatekonomisk kunskap måste fås redan i skolan. Alla måste förstå att varje intjänad krona under livets gång läggs samman till pensionskapitalet. 

2. Gör det obligatoriskt för arbetsgivare att informera om vad deltid får för långsiktiga konsekvenser. Valet är naturligtvis individens, men med mer information om konsekvenserna kan kvinnor uppmuntras att exempelvis begära ett kompensationssparande eller överföring av premiepensionsrätter av sin partner för uteblivna pensionsinsättningar.

3. Fler aktörer i samhället bör ge tips och förklara hur den som arbetar kan kompensera den som är hemma ekonomiskt. Det finns många intresseorganisationer, banker och myndigheter som kan axla en sådan roll. Jämställdheten i plånboken börjar med kunskap, insikt och vetskap om vad man bör kräva i kompensation.