Egen personal framför vinst till hyrbolag

MĂ„let Ă€r 100 procent egen personal i den östgötska vĂ„rden. Vi tĂ€nker inledningsvis halvera kostnaderna för hyrpersonal men i slutĂ€nden Ă€r mĂ„let tydligt – vi kommer alltid vilja satsa pĂ„ egen personal hellre Ă€n att skicka vinst till hyrbolag.

Under perioden januari–maj 2022 har kostnaderna för inhyrd personal i hĂ€lso- och sjukvĂ„rden ökat med lite drygt 40 procent om man jĂ€mför med samma period 2021, skriver debattören.

Under perioden januari–maj 2022 har kostnaderna för inhyrd personal i hĂ€lso- och sjukvĂ„rden ökat med lite drygt 40 procent om man jĂ€mför med samma period 2021, skriver debattören.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-08-23 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Socialdemokraterna i Östergötland kommer göra satsningar pĂ„ personalen under den kommande mandatperioden om vi fĂ„r vĂ€ljarnas förtroende att fortsĂ€tta styra regionen.

VĂ„rt mĂ„l Ă€r att sĂ„ snabbt som möjligt kunna fasa ut hyrpersonal till förmĂ„n för fast personal. Det Ă€r dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över sjukvĂ„rden. 

Personalen Àr vÄrdens viktigaste tillgÄng. För oss Àr det angelÀget att kunna lÀgga resurser pÄ vÄr egen personal hellre Àn att se att hyrbolagen gör vinster pÄ skattebetalarnas bekostnad. Pengar som avsatts för vÄrd ska gÄ till vÄrd och inget annat.

Under perioden januari–maj 2022 har kostnaderna för inhyrd personal i hĂ€lso- och sjukvĂ„rden ökat med lite drygt 40 procent om man jĂ€mför med samma period 2021. 

Fördelarna med egen fast personal Ă€r mĂ„nga. Patienterna behöver ha kontinuitet. NĂ€r man besöker vĂ„rdcentralen ska man kĂ€nna igen de ansikten man möter och inte behöva förklara sina problem om och om igen. VĂ„rden i Region Östergötland behöver fasta medarbetare som trivs och vill bidra till att utveckla den egna arbetsplatsen.

NÀr det inte finns tillrÀckligt med personal i vÄrden ökar vÀntetiderna. Fler fÄr vÀnta lÀngre och prioriteringarna blir större. VÄrdplatserna blir fÀrre nÀr det fattas personal som kan bemanna och göra jobbet som krÀvs. I grund och botten mÄste fler vilja jobba inom vÄrden och de som Àr dÀr i dag mÄste vilja och orka vara kvar.

Socialdemokraterna i Östergötland lovar dessutom att flera ska fĂ„ möjlighet att med lön vidareutbilda sig inom bristyrken sĂ„ som barnmorskor och specialistsjuksköterskor. MĂ„lsĂ€ttningen Ă€r att ha 50 procent specialistsjuksköterskor, i dag Ă€r det 38 procent. Under perioden 2019–2021 har nĂ€ra 300 personer valt att vidareutbilda sig pĂ„ detta sĂ€tt i regionen. Antalet platser ligger strax under 100 per Ă„r. Den nivĂ„n ska bibehĂ„llas och utökas med 25 procent dĂ€r verksamheterna ser det som möjligt att ta emot fler. 

Vi ser ett ökat söktryck nationellt till sjuksköterskeutbildningarna som finns. Det Ă€r positivt. HĂ€r i Östergötland Ă€r möjligheten att utbilda sig med bibehĂ„llen grundlön en viktig faktor för att göra oss mera attraktiv som arbetsgivare.