M och SD sviker personer med funktionsnedsättning

Att fortsätta finansiera ledsagarservice är inte bara en fråga om praktisk tillgänglighet på sjukhuset, utan även om etiskt ansvar och att värna om invånarnas rätt till självständighet och trygghet, skriver Kaisa Karro (S), Emil Broberg (V), Julie Tran (C) och Margareta Fransson (MP).

I en tid då vi talar om vikten av social hållbarhet, inkludering och långsiktiga lösningar, borde ledsagarservice vara en självklarhet, skriver Kaisa Karro (S), Emil Broberg (V), Julie Tran (C) och Margareta Fransson (MP).

I en tid då vi talar om vikten av social hållbarhet, inkludering och långsiktiga lösningar, borde ledsagarservice vara en självklarhet, skriver Kaisa Karro (S), Emil Broberg (V), Julie Tran (C) och Margareta Fransson (MP).

Foto: Corren arkiv

Debatt2024-09-26 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fram tills nu har besökare till US, Universitetssjukhuset i Linköping, kunnat få ledsagning från sjukhusentrén till den vårdinrättning de ska till och tillbaka. Servicen har administrerats av Funktionsrätt, en paraplyorganisation för organisationer som samlar människor med funktionsnedsättning och deras anhöriga, med finansiering från bland annat Region Östergötland.

Ledsagarservice är en tjänst som inte bara erbjuder stöd till dem som behöver hjälp att navigera i sin vardag – den skapar också viktiga arbetstillfällen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är en satsning som inte bara gynnar enskilda individer, utan även samhället i stort genom minskade kostnader för arbetsmarknadsinsatser och ökad social hållbarhet.

Därför finner vi det mycket beklagligt att Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, nu har beslutat att sluta finansiera denna mycket uppskattade service.

Som skäl till beslutet har styret angett att regionen inte har något arbetsmarknadspolitiskt ansvar. Men trots att Region Östergötland, till skillnad från kommunerna, inte har ett sådant uppdrag i strikt formell mening, anser vi med emfas att en arbetsgivare så stor som regionen, med cirka 14 000 anställda, ändå borde ta sitt samhällsansvar och bidra. Att fortsätta finansiera ledsagarservice är inte bara en fråga om praktisk tillgänglighet på sjukhuset, utan även om etiskt ansvar och att värna om invånarnas rätt till självständighet och trygghet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet anser att styret har gjort en felbedömning genom att besluta att sluta finansiera ledsagarservice, och vi uppmanar dem i stället att teckna ett nytt Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) för ledsagarservice. Detta skulle, förutom att erbjuda en bra service för medborgarna, även bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad där fler människor får möjlighet att arbeta och känna sig delaktiga i samhället. Det här är ett steg mot ett hållbart samhälle, där sociala, ekonomiska och etiska värden går hand i hand.

I en tid då vi talar om vikten av social hållbarhet, inkludering och långsiktiga lösningar, borde ledsagarservice vara en självklarhet. Det är en investering i både människor och vårt gemensamma samhälle.