Våra barn förtjänar en hamburgare då och då

Såväl kulturskribenter som oppositionspolitiker har uttryckt förfäran över att vi valt att återinföra hamburgaren på skolmenyn. Det gör oss en aning förvånade. Vi tror på nyttig och kvalitativ skolmat med ett och annat favoritmål för våra hårt kämpande ungdomar, skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Tvärtemot vad debatten gett sken av lägger vi små summor på hamburgare. Den största budgetposten avsätts till att satsa på undervisningen i tidiga åldrar i grundskolan, skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Tvärtemot vad debatten gett sken av lägger vi små summor på hamburgare. Den största budgetposten avsätts till att satsa på undervisningen i tidiga åldrar i grundskolan, skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Foto: Åke Karlsson

Debatt2025-01-28 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trevliga skolmåltider är ett sätt att öka trivseln för elever och vi ser inte problemet med att de får tillbaka sin favoritmåltid. Liberalerna och en och annan kulturskribent är uppenbarligen av en annan uppfattning, vilket visat sig den senaste veckan. Men låt oss backa bandet. 

De senaste åren har inneburit tuffa ekonomiska tider i samhället. Inflation och höga räntor märks i människors plånböcker, men också bland landets kommuner där många går med underskott och tvingas till besparingar. Tack vare kloka beslut från tidigare politiska styren av skiftande färg har vi varit förskonade från generella sparbeting i Linköpings kommun. Men även om vi vare sig behövt minska antalet kronor som vi lägger per barn eller per äldre hade vi gärna gjort större satsningar än vad som varit möjligt de senaste åren.

Innan årsskiftet fick vi glädjande nog en förbättrad skatteprognos som innebar att vi kunde tillföra 125 miljoner kronor till Linköpings kommuns budget för 2025. För oss var det självklart att pengarna skulle gå till att stärka välfärden på olika sätt, vilket fastslogs i förhandlingar med Centerpartiet. 

Tvärtemot vad debatten gett sken av lägger vi små summor på hamburgare. Den största budgetposten avsätts till att satsa på undervisningen i tidiga åldrar i grundskolan. Personaltätheten i låg- och mellanstadiet ska öka och barnen som går i förskoleklass kommer få utökad undervisningstid från tre timmar per dag till tre och en halv timme per dag. Den näst största budgetposten valde vi att lägga på social- och omsorgsnämnden för att förstärka den dagliga verksamheten inom LSS och bygga ut arbetet mot välfärdsbrottslighet. Därtill sänker vi avgiften för färdtjänst, höjer föreningsbidrag, erbjuder vidareutbildning för personal inom äldreomsorg samt sätter guldkant på maten inom skola och i äldreomsorg. 

När hamburgare står på matsedeln serveras 56 400 hamburgare på Linköpings skolor.

Vi vet att hamburgare är en rätt som varit saknad på skolorna. Konsekvensen blev dock att en skribent i Corren ägnade en hel krönika åt att raljera över beslutet medan företrädare från Liberalerna gick i taket. I bland annat Correns kommentarsfält skriver gruppledare Åsa Wennergren (L) att vi borde prioritera studiero, ordning och reda samt mindre barngrupper i stället. Som om det ena skulle utesluta det andra. Varje år satsar vi över fyra miljarder kronor på förskola och grundskola. Kulturskribenter har givetvis sin fulla rätt att göra trendanalyser och att problematisera, men det vore klädsamt om Liberalerna höll debatten på en hög nivå i stället för att hacka och göra desperata försök att vinna politiska poäng.