Digitalt träningsprogram kan lindra ungas stress

Av rörelse känner vi oss gladare, sover bättre och blir bättre på att hantera stress. Promenaden, pulshöjningen eller det tunga lyftet blir en slags mental styrketräning, ofta utan att vi tänker på det.

Debatt2022-11-11 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Ungdomsbarometern genomförde en stor studie bland tonåringar, visade det sig att närmare 60 procent upplever de förväntningar de har på sig själva som mycket stressande. I deras uppföljande studie, på uppdrag av Friskis, svarade 1 av 4 vill ha råd och övningar som främjar en bättre psykisk hälsa. 

Det har vi tagit fasta på och utvecklat ett digitalt träningsprogram med övningar för både kropp och tanke. Förutom träningsövningar innehåller programmet motivationsövningar, smarta knep för hur en kan bli bra på att hantera stress och våga ta sikte på de saker som är viktiga i livet. 

Verktyget kan användas i olika sammanhang som en ingång till samtal om de utmaningar som är en del av livet. I skolor, föreningar, familjer, kompisgäng – men också helt på egen hand. Programmet är kostnadsfritt och öppet för alla, med ett konkret innehåll som hjälper tonåringar att hantera vardagens stress och oro.

På senare år har larmrapporterna om att unga mår sämre avlöst varandra. Frågan engagerar många aktörer, vilket är bra. Praktiska insatser behövs för att vända en alarmerande utveckling. Det här är vårt bidrag.

Vi tror starkt på att koppla ihop träning och tanke. När det känns stökigt inombords kan kroppen ofta hjälpa tankarna. Därför vill vi underlätta för fler unga att börja ta hand om sig själva. Och testa hur det känns att göra det – utifrån och in.