Det var inte V som stoppade flyttrockaden

Att koalitionen i Kinda skulle montera ner de södra delarna av kommunen, vilket Vänsterpartiet antyder, är helt osant och leder till oro, skriver Conny Forsberg (S) i en replik.

Att engagera sig för kommunen som politiker är något som tar tid och kraft och kräver ett engagemang för bygden, framhåller debattören.

Att engagera sig för kommunen som politiker är något som tar tid och kraft och kräver ett engagemang för bygden, framhåller debattören.

Foto: Torbjörn Lindqvist

Debatt2020-01-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Kinda kommun kan bli så mycket bättre”, 7/1.

Min uppfattning är att vi under det gångna året haft en god dialog med Vänsterpartiet och jag har heller inte fått några andra indikationer. Min intention är att detta ska fortsätta under hela mandatperioden.

Att Anders Lind och Vänstern har stoppat flyttrockaden och fått till en förtydligande utredning är ett intressant påstående ur flera perspektiv. Första gången en flytt från Regentens fastighet på Storgatan i Kisa var på tapeten var det jag själv som stoppade ärendet. 

När den nya utredningen presenterades förutsattes att kommunchefen utfört samtliga delar i uppdraget. Därför lämnades ärendet vidare från kommunstyrelsen till fullmäktige. Efter kommunstyrelsens möte men innan fullmäktige fick vi, bland annat, via ordföranden i Kindahus styrelse information om att de siffror som presenterats var en grov uppskattning och inte förankrade i Kindahus styrelse. 

Koalitionen valde då att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för att säkerställa underlagen. Beslut togs därefter i kommunstyrelsen. Det var alltså inte Vänstern och Anders Lind som ”stoppade” flytten. Det faller dessutom på sin egen orimlighet då Vänsterpartiets representant i kommunstyrelsen inte ens deltog i beslutet på grund av jäv. Jag kommer inte att släppa detta ärende vidare till fullmäktige förrän underlagen är så genomarbetade att vi kan ta ett väl underbyggt beslut i frågan.

Att åtstramningar sker är ingen osanning men att vi på något sätt från koalitionen skulle arbeta för att montera ner de södra delarna av Kinda eller koncentrera åtstramningar dit, vilket vänstern genom Anders Lind antyder, är helt osant och påståendet leder så klart till en hel del oro.

Det har inte varit något lätt beslut att lägga ner tillagningsköket i Horn och är verkligen inget som har gjorts med glädje. Jag är säker på att om Vänstern hade lagt ett hållbart alternativ med motsvarande besparing hade samhällsbyggnadsnämnden övervägt den lösningen. I samhällsbyggnadsnämnden lade Vänstern varken något motförslag eller reserverade sig.

När det gäller kollektivtrafiken och frågan om anslutningar söderut är det faktiskt på initiativ från mig och före detta kommunalrådet i Vimmerby, Ingela Nilsson-Nachtveij, som samtal överhuvudtaget förts mellan de berörda parterna, kommunerna, Kalmar länstrafik och Östgötatrafiken, för att hitta möjliga lösningar. Bollen ligger för närvarande hos bildningsnämnden i Kinda som ska ta fram ett underlag för vidare diskussion.

Vårdcentralfrågan råder det konsensus kring och tillsammans ska vi trycka på våra respektive representanter i Region Östergötland så de kommer till beslut, precis som vi kom överens om vid kommunstyrelsens senaste sammanträde där även vänsterpartiet var representerat.  

Att engagera sig för kommunen som politiker är något som tar tid och kraft och kräver ett engagemang för bygden. Idag, i det budgetläge som råder, handlar det om prioriteringar som inte alltid är lätta att göra. Vi i koalitionen gör detta utifrån vad vi tror är bäst för bygden och i dialog med hela oppositionen i den utsträckning vi kan. 

2019 var mitt första år som kommunalråd och det finns utrymme för förbättringar i mitt ledarskap vilket jag ödmjukt tar till mig. Men min grundövertygelse är att Kinda kommun är en kommun med framåtanda i alla delar av kommunen och med möjligheter till hållbar utveckling. Jag står till hundra procent bakom vår vision; Tillsammans utvecklar vi Kinda! 
Conny Forsberg (S), kommunalråd Kinda kommun