Det står inget om Gud i partiprogrammen

Det är bara fel att de politiska partierna ska bestämma i Svenska kyrkan.

De helt vanliga människor i de gudstjänstfirande församlingarna som tror, ber och firar gudstjänst kan mycket bättre utforma Svenska kyrkans liv så att det blir folkligt på riktigt, skriver Niklas Adell.

De helt vanliga människor i de gudstjänstfirande församlingarna som tror, ber och firar gudstjänst kan mycket bättre utforma Svenska kyrkans liv så att det blir folkligt på riktigt, skriver Niklas Adell.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2021-09-01 07:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det står inget om Gud och Jesus, om livet efter döden, bönen eller Andens eld eller om syndernas förlåtelse, sakrament eller helgon i de politiska partiprogrammen. 

I till exempel det kyrkopolitiska program som (S):s riksstyrelse spikat handlar det helt och hållet om helt andra saker. (S) vill helt enkelt att Svenska kyrkan ska vara något annat än en kristen kyrka. Och de andra politiska partierna är inte bättre.

Det är, vidare, bluff när de säger att de värnar en ”folklig” kyrka och med det menar att folket ska få bestämma – ty i praktiken är det parti-eliten som bestämmer vilka som ska sitta i de beslutande organen i Svenska kyrkan. 

För att kunna bli vald förväntas du vara lojal mot den lilla klick som i praktiken bestämmer.

De helt vanliga människor i de gudstjänstfirande församlingarna som tror, ber och firar gudstjänst kan mycket bättre utforma Svenska kyrkans liv så att det blir folkligt på riktigt. 

De människorna tar både Gud och människor på allvar, ber för alla och allt och strävar efter att göra vad Gud vill – till hans ära och alla människors bästa. 

De gudstjänstfirande människorna vet vad det betyder för en människa att vara kristen och för en kyrka att vara kyrka. Det är bara fel när de gudstjänstfirande människorna inte räknas med och inget ska få bestämma.

Svenska kyrkans roll för människor i allmänhet minskar stort i Sverige och har så gjort länge. Det bekymrar dem som räknar med att Jesus vill vara allas Frälsare och Försonare – men det bekymrar inte de politiska partierna. 

Det är bara fel när de – och inte de som ber och sliter för alla och allas räddning in i himlen – bestämmer i Svenska kyrkan.

Det viktigaste (eller enda) som intresserar de politiska partierna är att ha makten över Svenska kyrkan. De vill att Svenska kyrkan ska ge religiös legitimitet åt deras egna idéer, vara megafon åt dem och tjäna deras intressen. Det blir bara fel.

Mellan en kyrka som ser sig som en del av Kristi kyrka på jorden där det avgörande är vad dess Herre Jesus Kristus vill och den bild av kyrkans roll och funktion som (S) fört in i Svenska kyrkan öppnar sig en avgrund, som (S)-ideologen Jesper Bengtsson skriver i boken ”Reformismens väg, om socialdemokratin och kyrkan” (Tankesmedjan Tiden 2020). Ja, så är det.

De andra politiska partierna är inte ett dugg bättre.

Det är bara fel att de ska få bestämma i Svenska kyrkan.