Det nya Las-förslaget stÀrker tystnadskulturen

Om det nya Las-förslaget blir verklighet kommer det att leda till att otryggheten ökar för enskilda anstÀllda som uttrycker missnöje.

Utredningen "En moderniserad arbetsrÀtt" presenterades i somras.

Utredningen "En moderniserad arbetsrÀtt" presenterades i somras.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-03-29 07:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Enligt "Uppdrag granskning" (SVT 3/3) har flera anstĂ€llda som pĂ„ olika sĂ€tt larmat om missförhĂ„llanden eller riktat kritik mot sin arbetsplats utsatts för repressalier.

Att gÄ till medier som offentliganstÀlld med uppgifter om missförhÄllanden pÄ sin arbetsplats Àr en grundlagsskyddad rÀttighet, genom den sÄ kallade meddelarfriheten.

Men att vÄga larma Àr ingen sjÀlvklarhet pÄ dagens arbetsplatser. Hög arbetslöshet, individuella lönesamtal och försvagningen av fackets inflyttande pÄ arbetsplatser med mera Àr orsaker till tystnadskulturen.

"Uppdrag granskning" har skickat ut en enkÀt till 48 fackförbund inom LO, TCO och SACO. Av de 35 som svarat uppger Ätta att rÀdslan för att pÄtala missförhÄllanden har ökat de senaste Ären. Endast ett förbund uppger att rÀdslan har minskat.

Det nya Las-förslaget minskar tyvĂ€rr anstĂ€llningstryggheten pĂ„ arbetsplatserna – vilket kan bidra till Ă¶kad tystnadskultur och mer otrygghet för anstĂ€llda.

Lagen om anstĂ€llningsskydd (Las) kom till 1974. Lagen var, precis som MedbestĂ€mmandelagen (MBL), som trĂ€dde i kraft 1977, ett resultat av 1970-talets vĂ„g av vilda strejker i Sverige, som inleddes med den stora gruvstrejken 1969–70.

En huvudprincip i Las Ă€r turordningsreglerna, som utgĂ„r frĂ„n principen sist in, först ut. Den som senast blev anstĂ€lld Ă€r den första som fĂ„r gĂ„ om företaget sĂ€ger upp personal pĂ„ grund av arbetsbrist. Godtyckliga uppsĂ€gningar begrĂ€nsades genom regeln sist in, först ut.

Om Las-förslaget blir verklighet kommer det att leda till att otryggheten ökar för enskilda anstÀllda som uttrycker missnöje.

Den som inte ser att anstÀllningstrygghet och tystnad pÄ jobbet hÀnger ihop har inte med verklighet och göra. DÀrför mÄste vi enhetligt sÀga nej till försvagning av Las och Ànnu mer ökad tystnadskultur pÄ arbetsplatserna.