Svar på "Medicinsk åldersbedömning är ett rättshaveri", 4/5.
När man diskuterar medicinska åldersbedömningar är det viktigt att slå fast en sak först. Det finns ingen metod som med säkerhet kan avgöra hur gammal någon är. Det sker ingenting i kroppen som alltid inträffar vid 18 års ålder. Medicinsk åldersbedömning handlar om att dra slutsatser om mognadsprocesser på individnivå utifrån studier på gruppnivå. Utifrån detta kan man med olika grad av sannolikhet säga om någon är över eller under 18 år. Men det finns alltså alltid en felmarginal.
Rättsmedicinalverket har fått regeringens uppdrag att utföra medicinska åldersbedömningar. Utifrån detta uppdrag har vi använt oss av de metoder som vi anser bäst kan svara på frågan om det är mer sannolikt att någon är under eller över 18 år.
Av utlåtandet framgår även att det finns en felmarginal. Hur stor denna felmarginal är beror på vilka åldersintervall man pratar om. Den mesta forskningen på området undersöker barn i åldrarna mellan 15 och 18 år och därför har vi valt att redovisa felmarginalen i metoden för denna åldersgrupp, vilken är cirka 10 procent. De olika siffrorna för felmarginalen som beskrivs i insändaren avser felmarginalen för olika åldersintervall. Ju närmare 18 år en person är, desto större blir felmarginalen.
Detta resonemang gäller också omvänt. För personer som är mellan 18 och 21 år är risken drygt 20 procent att de felaktigt bedöms vara barn. Ju närmare 18 år personen är, desto större risk för felbedömning. Anledningen till att det är större risk att en vuxen person bedöms som barn är att vi valt metoder för att minimera risken att ett barn bedöms som vuxen.
Vi har sedan metodens införande gjort flera sammanställningar av det vetenskapliga läget som bekräftar de felmarginaler vi har angett. Dessa finns att läsa på vår hemsida.
Det är också viktigt att poängtera att det är många som med hjälp av medicinska åldersbedömningar kunnat göra det sannolikt att de är under 18 år. Denna möjlighet fanns inte innan systemet med medicinska åldersbedömningar infördes.
Den lagstiftning som Migrationsverket ska följa säger att det är den som ansöker om asyl som ska göra sin ålder sannolik. Om en person gör det utförs ingen medicinsk åldersbedömning. Den medicinska åldersbedömningen erbjuds de som inte gjort sin ålder sannolik för Migrationsverket. Utlåtandet är en sannolikhetsbedömning utifrån det vetenskapliga underlag som finns.
Vi är också noga med att beskriva detta i de svar vi ger till Migrationsverket. Därför är våra svar till Migrationsverket inte ett definitivt svar om någons ålder, utan ett underlag som Migrationsverket använder, tillsammans med de andra uppgifter som finns tillgängliga, för att göra sin bedömning.
Johan Rahm, kommunikationschef Rättsmedicinalverket