Det Àr viktigt att vÀga riskerna mot nyttan

De som har störst risk att bli allvarligt sjuka vaccineras först. Det Àr viktigt att vi hÄller fast vid den ordningen.

Dagens förÀldrageneration Àr den gruppen som vaccinations-motstÄndarna riktar in sig pÄ, genom att sprida rÀdsla för biverkningar, och tona ner risken för sjukdom, skriver regionrÄdet Kerstin Sjöberg (C).

Dagens förÀldrageneration Àr den gruppen som vaccinations-motstÄndarna riktar in sig pÄ, genom att sprida rÀdsla för biverkningar, och tona ner risken för sjukdom, skriver regionrÄdet Kerstin Sjöberg (C).

Foto: Malin Stenström

Debatt2021-02-19 06:25
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I alla tider har mĂ€nskligheten plĂ„gats av sjukdomar och infektioner. Ett sĂ€tt att stĂ€rka immunförsvaret Ă€r genom vaccination. År 1796 uppfann Edward Jenner det första vaccinet. PĂ„ den tiden dog miljoner och Ă„ter miljoner mĂ€nniskor av smittkoppor. De som arbetade med att mjölka kor fick inte smittkoppor. Förklaringen var att de haft den ofarliga sjukdomen kokoppor och dĂ„ fĂ„tt motstĂ„ndskraft mot smittkoppor. 

En 8-Ă„rig pojke ympades först med kokoppor och 6 veckor senare med smittkoppor. Pojken förblev frisk. Smittkopporna började kĂ€mpas ner, i Sverige blev det obligatoriskt att vaccinera alla barn mot smittkoppor 1816. 

Eftersom smittkoppor utrotades sĂ„ slutade man att vaccinera i Sverige 1976. Dagens 40-Ă„ringar har alltsĂ„ inte upplevt hotet av smittkoppor, 60-Ă„ringarna kan minnas sin vaccination, sitt Ă€rr, och kanske allvaret i att fĂ„ ett skydd mot denna farliga sjukdom. 

De barn som föds idag fĂ„r vaccin mot rotavirus, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib, pneumokocker, mĂ€ssling, pĂ„ssjuka, röda hund, och HPV. 

Tack vare uthĂ„lligt arbete med vaccinationer Ă€r det inte mĂ„nga som idag upplevt sjukdomarna. Bland Ă€ldre-Ă€ldre dĂ€remot finns personer som genomgĂ„tt polio som barn, en sjukdom som kan vara livshotande och nĂ€stan glömts bort i Sverige, men fortfarande finns i nĂ„gra lĂ€nder i Asien och Afrika. Polio Ă€r Ă€nnu inte utrotat, vaccinet Ă€r viktigt. 

Dagens förĂ€ldrageneration har i sin uppvĂ€xt ocksĂ„ blivit vĂ€l skyddade, men kanske minns nĂ„gra sin kikhosta, en mycket smittsam sjukdom som Ă€r sĂ€rskilt farlig för spĂ€dbarn. 

Sammantaget har dagens förÀldrageneration sÀllan sett hotet frÄn dessa allvarliga sjukdomar, och det Àr just den gruppen som vaccinations-motstÄndarna riktar in sig pÄ, genom att sprida rÀdsla för biverkningar, och tona ner risken för sjukdom.

Minnet av det hot som en sjukdom utgör bleknar, och oron för biverkningar av vaccin riskerar ta överhand. MĂ„nga minns sĂ€kert massvaccinationen mot svininfluensan för drygt 10 Ă„r sedan. 

Den gĂ„ngen hann fler Ă€n 30 miljoner europĂ©er vaccineras, och inte mĂ„nga insjuknade hĂ€r, dĂ€remot minns vi de djupt tragiska fallen av narkolepsi. De Ă€r sĂ€llsynta, fĂ€rre Ă€n 1 fall per 10 000, men likvĂ€l tragiskt för den drabbade. 

Narkolepsi Ă€r kĂ€nt sedan slutet av 1800-talet och man rĂ€knar med cirka 1 nytt fall per 100 000 individer Ă„rligen. I Afrika och Sydostasien dog hundratusentals personer av svininfluensan. Utan pandemrix-vaccinationen i Europa, hade kanske mĂ„nga dött ocksĂ„ hĂ€r? 


Nu Ă€r vi inne i coronapandemin. Under 1 Ă„r har vi sett allvaret med denna nya sjukdom. SjukvĂ„rden Ă€r anstrĂ€ngd och i samhĂ€llet har mĂ„nga förĂ€ndringar och vanor Ă€ndrats. Bara i Östergötland har fler Ă€n 500 personer avlidit i covid-19. 

Över hela vĂ€rlden har viruset spridits. Resurser, teknik och forskning har riktats mot att ta fram vaccin. Doser Ă€r bestĂ€llda till hela befolkningen i vĂ„rt land.  

De som har störst risk att bli allvarligt sjuka vaccineras först. Det Ă€r viktigt att vi hĂ„ller fast vid den ordningen. Planen Ă€r att vi alla ska ha fĂ„tt möjlighet till vaccination innan midsommar. Det Ă€r viktigt för att annan vĂ„rd ska kunna utföras, för att samhĂ€llet ska fungera, för att vi ska kunna umgĂ„s igen. 

Det viktigt att sÄ mÄnga som möjligt blir vaccinerade, för att minska risker för sjukdom och dödsfall. Det skyddar dig och det skyddar mÀnniskor runt dig.