Under flera år har vi tyvärr sett en ökad användning av våld i vårt samhälle. Den senaste tiden är det krigets fasansfulla verkningar som drabbat Ukraina genom Rysslands anfall, och vi har i vår egen stad upplevt detta genom både sprängningar och skjutningar som i flera fall haft dödlig utgång.
Samtidigt har vi som samhälle under de senaste två åren varit med om en annan typ av prövning då vi tillsammans med resten av världen genomlidit en pandemi som påverkat mänskligheten mer än någonsin. Vi har känt samhörighet med övriga världen och det har också blivit tydligt hur och att vi hänger samman som en kropp. När en del av kroppen lider så lider hela kroppen.
Som kristna kyrkor i Linköping tar vi kraftigt och bestämt avstånd från det våld som sker, både i Linköping och i Ukraina. Vi ser ingen mening eller långsiktig lösning i detta utan bara ett destruktivt agerande som leder till meningslöst lidande och oro för människor. Vi kan inte under några omständigheter acceptera att människor skjuts till döds, vare sig det är i Linköping eller i ett krig i världen. Fred och försoning är vägen framåt, det är vad som bär oss in i framtiden.
En kontrast till krig och våld är hoppet. Det hopp som hämtar sin näring ur berättelsen om Jesus Kristus och bygger på medmänsklighet och goda relationer, som löser konflikter genom dialog och ett respektfullt bemötande. Det är det hoppet som vi kristna kyrkor Linköping vill förmedla genom bön, tillbedjan, medmänsklighet och respekt.
Ett sätt att låta hoppet leva är att vara tydlig med att fredliga samtal är den enda vägen framåt, både i små och i globala konflikter.
Ett annat sätt att låta hoppet leva är att be för vår stad. I varje kyrka ber vi varje söndag för dig och för olika skeenden i Linköping och i världen. Vi tror att det spelar roll.
På samma sätt som svenskarna nu vill finnas till för våra systrar och bröder i Ukraina så finns vi kyrkor också till för Linköping. Vi vet att många människor har farit illa av ensamheten och isoleringen som drabbat oss under pandemin och vi vet att många nu är oroliga. Varje kyrka är öppen för dig som vill stilla dig en stund, delta i gudstjänstliv och böner för både Ukraina, vår stad och pandemin eller för dig som önskar ett samtal.
Lars Birgersson, S:t Nikolai Katolska Församling
Fredrik Lignell, Ryttargårdskyrkan
Marcus Lind, Equmeniakyrkan Linköping
Fader Süleyman Wannes, Sankt Georgis Syrisk-ortodoxa församling
Örjan Wenehult, Svenska kyrkan och ordförande i Linköpings Kristna Råd
Maria Åkerström, Svenska kyrkan