Regeringen utfärdade 13/3 en förordning som ger kommunerna möjlighet att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation att stänga gymnasieskolorna i Sverige. Bildningsnämnden i Linköpings kommun valde på nämndsammanträdet 19/3 att stänga gymnasieskolorna 20/3 och att eleverna istället skulle få sin utbildning på distans.
Under normala förhållande har elever kunnat få ett mål lagad mat i anslutning till skolan under skoldagen. Ordförande för bildningsnämnden fattar 25/3 beslutet, till en kostnad om drygt 4 miljoner och utan att bildningsnämndens ledamöter fått vara med i beslutet, att eleverna som nu är hemförlovade skulle få åka in till Linköping för att hämta ut en matlåda till ett värde av 75 kr från anslutna restauranger i Linköping.
Detta trots Folkhälsomyndighetens rekommendation om att stänga gymnasieskolan för att eleverna ska vistas hemma och inte befinna sig tillsammans med andra för att minska risken för spridning av coronasmitta. Erbjudandet till eleverna som ordförande fattade skulle gälla för en månad mellan 1/4 och 30/4.
Kommunstyrelsen som hade sammanträde 31/3 (alltså bara fem dagar efter att ordförande för bildningsnämnden fattat sitt enskilda beslut), och som är beslutande för resursmedel för extraordinära utgifter, fick inte heller vara med att fatta ett demokratiskt beslut om frågan trots att erbjudandet med lunchlådor ännu inte börjat gälla. Därför tvingades kommunstyrelsen på mötet 5/5 att i efterskott besluta om att kommunstyrelsens resursmedel ska användas för att täcka kostnaderna vilket gör hela hanteringen mycket tveksam.
Dessutom anges det i kommunstyrelsens beslut uttryckligen “take away-mat från lunchrestauranger i kommunen”. Trots det är en bensinstation och sju matbutiker anslutna och säljer mat mot kupong. Det har även framkommit att pendlande elever som är skrivna i andra kommuner inte har fått någon mat och känner sig orättvist behandlade.
När ärendet slutligen 5/5 nådde kommunstyrelsen för ett demokratisk beslut ignorerades Sverigedemokraternas ändringsyrkande om att eleverna inte skulle behöva bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och intentionen med regeringens förordning och att maten istället skulle köras ut via sektorn för persontransporter, som också behövde sponsras på samma sätt som Linköpings restauranger.
Sverigedemokraterna ser med stor oro på att beslut inte bredare förankras genom de demokratiska processer som är grunden för demokratin i Linköping.
Chris Dahlqvist (SD), gruppledare
Patrik Westlund (SD), ledamot bildningsnämnden
Jörgen Ring (SD), ersättare kommunstyrelsen