Decennier av goda intentioner – ändå mördar folk för pengar

Under lång tid har Sverige bankat in vikten av en god människosyn och att behandla alla bra och lika. Ändå har vi en situation där människor skjuts för pengar och andra som inte respekterar regler och lagar. Säger inte det något, skriver Pouya Gazerzadeh (KD).

Det önskvärda i utvecklade samhällen är att människor sköter sig även när ögonvittnen saknas, men inget av detta sker så som vi önskar, skriver Pouya Gazerzadeh (KD).

Det önskvärda i utvecklade samhällen är att människor sköter sig även när ögonvittnen saknas, men inget av detta sker så som vi önskar, skriver Pouya Gazerzadeh (KD).

Foto: TT

Debatt2024-09-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kristdemokrater vill att gemensamma normer och värderingar blir en tydlig del av arbetet mot brottslighet och otrygghet, annars blir det inte bättre.

Det normala när någon erbjuder pengar för att mörda någon, oavsett summa och ålder, är att avstå. Att ta ett liv är fel och sitter så djupt rotad att det krävs träning, känslokyla, droger eller uppfattningen att vissa förtjänar att dö för att ändå göra det. Det önskvärda i utvecklade samhällen är att människor sköter sig även när ögonvittnen saknas, men inget av detta sker så som vi önskar. Det är inte bra nog och vi behöver göra mer för våra unga. Länge har det spridits en uppfattning om att saker inte är så noga, barns impulser behöver inte hanteras, regler och normer är omodernt och det finns inget svenskt. Samhällen byggs inte enbart med en lagbok, gemensamma värderingar och normer måste finnas tydligt närvarande vilket forskning också säger är en viktig faktor i att förhindra kriminalitet. 

Barn föds varken onda eller goda, men behöver lära sig att fungera socialt och vad som är rätt och fel handlingar. Har vi en uppfattning om vilka normer och värderingar som är viktiga för oss som samhälle och överför dem ordentligt till barn kan vi sedan lita på dem och barnen blir enklare en del av samhället. För att nå dit behöver vi ompröva många uppfattningar som styrt våra beteenden senaste åren som kravlöshet, överdriven individualism och avsaknad av sociala koder. 

En rad olika saker behöver vara noga för att individer ska kunna fungera bland andra, till exempel självkontroll, struktur i livet eller visa hänsyn, detta måste läras ut. Det behöver också finnas vissa saker som är mer rätt och fel än andra och oskrivna regler som de flesta respekterar, detta behöver också läras ut. Många värderingar och normer är formade under lång tid, utifrån svenska sammanhang som vi har förändrat med tiden. För att kunna veta vad dessa normer och värderingar är behöver vi upprepa dem i hemmet, skolan, på stan, på landet och ge hjälp på traven när det behövs innan det blir ett alternativ att ta ett liv för pengar.