Därför vill vi ha mer ekologisk mat

Jag vill börja med att tacka ”Miljöintresserad” för att hen lyfter frågan om hur vi bäst når en hållbar matproduktion.

Debatt2021-06-07 11:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på “Varför måste maten vara ekologisk?” (29/5).

Det är en viktig fråga som vi bör vända och vrida på, eftersom matproduktionen påverkar oss människor, samhället och miljön på flera olika sätt. Debattören undrar varför jag anser att maten bör vara närproducerad och i möjligaste mån ekologisk. 

 

Det stämmer som debattören skriver att ur ett ytperspektiv så är konventionella odlingar mer effektiva än ekologiska. Man får helt enkelt mer odlad mat per hektar från en konventionell produktion kontra en ekologisk. 

Enligt SLU är dock klimatpåverkan ungefär lika stor för ekologiska som för konventionella grödor räknat per kg produkt, på grund av lägre lustgasutsläpp och utsläpp från konstgödselproduktion från den ekologiska produktionen. 

Skulle vi minska matsvinnet och äta färre animaliska produkter går det att försörja en växande befolkning på befintlig åkermark.

 

Den främsta anledningen att välja ekologiskt är för att gynna den biologiska mångfalden. Enligt en sammanställning av flera europeiska studier finns i genomsnitt cirka 30 procent fler arter på ekologiska gårdar. Den biologiska mångfalden gynnas av frånvaron av kemiska bekämpningsmedel, variation i odlingen och betande djur, vanliga parametrar i ekologisk produktion. 

Klimatkrisen är enorm, men förlusten av biologisk mångfald är minst lika stor. När vi hittar lösningar för att hejda uppvärmningen, måste de samtidigt värna den biologiska mångfalden. Vi ser därför gärna att kommunen bidrar till en ökad svensk ekologisk produktion genom att vara en trygg kund för de lantbrukare som väljer att ställa om och att konsumenternas efterfrågan på ekologiska livsmedel kan mötas med svenska produkter.

För att klara att trygga en hållbar livsmedelsförsörjning kommer vi vara tvungna att använda många olika verktyg. Den allra viktigaste är att bevara den jordbruksmark vi har, men även att handla närproducerad mat, välja ekologiskt i den mån det går, minska matsvinnet och äta mer vegetabilier är viktiga delar.