Dags att utjÀmna skillnaderna i cancervÄrden för alla

För att nÀrma oss en framtid dÀr en gynekologisk cancerdiagnos inte Àr en lotterisatsning baserad pÄ postnummer, mÄste forskningen fÄ ett nationellt lyft, skriver Barbro Sjölander, ordförande i NÀtverket mot gynekologisk cancer.

Det Àr dags för politiker och beslutsfattare att sÀtta kvinnor med gynekologisk cancer betydligt högre pÄ dagordningen. Vi mÄste se ett ökat antal kliniska studier och en förbÀttrad struktur i hela landet för att bedriva forskning inom vÄrden, skriver debattören.

Det Àr dags för politiker och beslutsfattare att sÀtta kvinnor med gynekologisk cancer betydligt högre pÄ dagordningen. Vi mÄste se ett ökat antal kliniska studier och en förbÀttrad struktur i hela landet för att bedriva forskning inom vÄrden, skriver debattören.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2024-04-20 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Varje Ă„r fĂ„r omkring 3 000 kvinnor gynekologisk cancer i Sverige, och runt 1000 kvinnor dör i gynekologiska cancersjukdomar. Det hĂ€r Ă€r diagnoser som bĂ€r med sig inte bara en personlig kamp, utan Ă€ven en kamp mot en sjukvĂ„rd som varierar starkt beroende pĂ„ var i landet du bor. Dessutom Ă€r forskningen kring gynekologisk cancer kraftigt eftersatt pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll. 

I storstadsregioner kan nÀstan en femtedel av de cancerdrabbade kvinnorna delta i potentiellt livrÀddande kliniska studier vid primÀr sjukdom, medan i andra delar av vÄrt land erbjuds samma hopp till knappt 1,4 procent. SÄdana skillnader Àr oacceptabla. Gynekologisk cancer Àr allvarligt underforskat och ojÀmlikheten i tillgÄngen till avancerad vÄrd och kliniska studier Àr ett alarmerande tecken.

Den mÀnskliga kostnaden för denna ojÀmlikhet Àr hög: vi har inte bara en brist pÄ data om tillgÄng till studier för de kvinnor som fÄr Äterfall i sin cancersjukdom, utan ocksÄ en alltför stor regional variation i behandlingsmöjligheter. FörÀndring Àr inte bara önskvÀrd, den Àr absolut nödvÀndig.

För att nĂ€rma oss en framtid dĂ€r en gynekologisk cancerdiagnos inte Ă€r en lotterisatsning baserad pĂ„ postnummer, mĂ„ste forskningen fĂ„ ett nationellt lyft. Vi mĂ„ste bland annat strĂ€va efter en sjukvĂ„rd dĂ€r helgenomsekvensering – en djupgĂ„ende genetisk analys som kan leda till skrĂ€ddarsydda behandlingar – Ă€r standard, och inte ett sĂ€llsynt undantag.

Men det rÀcker inte med ambitioner; vi behöver handling. Det Àr dags för politiker och beslutsfattare att sÀtta kvinnor med gynekologisk cancer betydligt högre pÄ dagordningen. Vi mÄste se ett ökat antal kliniska studier och en förbÀttrad struktur i hela landet för att bedriva forskning inom vÄrden. Det mÄste finnas en övergripande plan för att göra forskning till en integrerad del av sjukvÄrdspersonalens arbete. Det behöver bli attraktivt att forska!

Patienterna, vars liv stÄr pÄ spel, förtjÀnar att kÀnna till och förstÄ de studier som kan förÀndra deras framtid. Forskning rÀddar liv, och varje fördröjning innebÀr en risk vi inte har rÄd att ta.

FörĂ€ndring Ă€r möjlig, men den krĂ€ver att vi arbetar tillsammans – över sektorer och regioner. LĂ„t inte de cancerdrabbade kvinnorna vĂ€nta! Det Ă€r dags att agera nu, för en jĂ€mlik och rĂ€ttvis vĂ„rd för alla kvinnor som kĂ€mpar mot gynekologisk cancer.